Ministerul Finanţelor a somat Compania de Drumuri să plătească 2 miliarde de lei, prejudiciu în cazul Bechtel – surse. Reacţia CNAIR

Economica.net
23 02. 2017
autostrada__muncitori_drumuri_mr_11_11026700_81105400_81762800_34519200_85962100

Update ora 16:50

Față de Raportul Inspecției economico-financiare din cadrul Ministerului de Finanțe, din luna decembrie 2016, prin care se solicita recuperarea unui prejudiciu de 525,89 milioane de euro, din contractul cu Bechtel, CNAIR SA face următoarele precizări:

  • După primirea Raportului și a dispoziției emise de Inspecția economico-financiară, CNAIR. – S.A. a formulat o plângere prealabilă la Ministerul Finanțelor Publice împotriva Raportului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și, de asemenea, a solicitat instanței judecătorești suspendarea dispoziției obligatorii.
  • Până în prezent, CNAIR – S.A. nu a primit încă un răspuns la plângerea prealabilă împotriva Raportului și nici Instanța de judecată nu s-a pronunțat încă în ceea ce privește solicitarea de suspendare a dispoziției. Prin urmare, după epuizarea tuturor căilor de atac, Compania va acționa în funcție de soluția dată de instanța de judecată.
  • Compania va formula, în termenul legal, contestație la executare și va solicita suspendarea provizorie a somației ANAF în fața instanțelor judecătorești.

Oficialii CNAIR precizează faptul că în Raportul întocmit de Inspecția economico – financiară din cadrul Ministerul Finanțelor Publice sunt identificați ca responsabili toți foștii directori generali ai Companiei care erau în funcție începând cu momentul încheierii contractului cu Bechtel și până la momentul încetării acestuia. „CNAIR S.A., ca persoană juridică, nu are vreo responsabilitate separată de persoanele responsabile antemenționate, iar în mod normal nu poate acoperi aceste sume„, susţin reprezentanţii companiei.

Aceştia menționează că în anul 2013 a fost întocmit un raport de către Corpul de Control al Primului – ministru, care are constatări similare din punct de vedere al sumelor, însă cu responsabilități diferite în sarcina mai multor entități publice.

„Prin urmare, unul dintre aspectele contestate Inspecției economico-financiare din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, este că are constatări identice cu cele menționate în raportul Corpului de control al Primului – ministru, precum și că în urma acelui control din 2013 a fost deschis un dosar penal și că a trebuit să se aștepte soluționarea acestuia, iar C.N.A.I.R. – S.A. se va constitui ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului, dacă este cazul”, mai spun oficialii Companiei de Drumuri.

Ministerul Finanţelor a emis somaţia de plată către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în urma finalizării unui raport de inspecţie economico-financiară privind contractul încheiat cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania.

„CNAIR a contestat în instanţă raportul şi a cerut suspendarea aplicării dispoziţiei, care este obligatorie”, au mai spus sursele din cadrul companiei.

Chiar dacă sumele vor fi plătite eşalonat, conform unui calendar agreat cu Finanţele, aplicarea acestei somaţii ar putea avea efecte dezastruoase asupra activităţii Companiei de Drumuri. Astfel, ar putea fi blocate investiţiile în marile proiecte de infrastructură rutieră.

Documente deținute în exclusivitate de Digi24 și Digi24.ro arată că în urma unui control derulat în perioada 2013 -2016 de către o echipă a Ministerului de Finanţe se cere recuperarea uriaşei sume de 525 milioane de euro de la directorii generali ai companiei care au semnat contractul, fără să îl renegocieze, şi de la cei care ulterior au fost de acord cu modificarea acestuia într-un mod în care au fost aduse pagube mari statului.

Citește aici întregul raport și opinia CNAIR privind controlul MFP.

În decembrie 2003, Guvernul României semna acordul de construcţie a unei autostrăzi de 415 km, între Braşov şi Borş, cu firma americană Bechtel. După mai mult de un milliard de euro cheltuiţi în baza unui contract păgubos, atribuit prin încredinţare directă şi ulterior reziliat, între Braşov şi Borş se circulă pe doar 50 de kilometri.