Astfel, Ministerul Finanţelor a aprobat operaţiunea de răscumpărare anticipată a seriilor de obligaţiuni denominate în dolari americani scadente în data de 22 august 2023, cupon 4,375%, şi în data de 22 ianuarie 2024, cupon 4,875%, şi de preschimbare a acestora sau a unei părţi din acestea cu obligaţiuni noi sau o parte din acestea, „prin contractarea unui împrumut pe pieţele externe de capital în cadrul programului cadru de emisiuni de titluri de stat ‘Medium Term Notes’, prin lansarea unei serii de obligaţiuni denominate în dolari americani având maturitatea de 5 ani sau mai mult, care vor putea fi preschimbate în tot sau în parte cu toate sau o parte din obligaţiunile răscumpărate”.
De asemenea, conform Ordinului, se aprobă contractarea de către Ministerul Finanţelor a unui împrumut pe pieţele externe de capital în cadrul programului „Medium Term Notes”, prin lansarea a două serii noi de obligaţiuni denominate în dolari americani, cu maturitatea de 10 ani şi 30 de ani.
„Toate împrumuturile menţionate mai sus sunt denumite în continuare emisiune şi vor fi în sumă totală de până la 4 miliarde dolari americani”, se menţionează în Ordin.
Suma finală aferentă atât operaţiunii de răscumpărare anticipată şi preschimbare, cât şi cea aferentă emisiunii noi, maturitatea, cuponul, numărul de serii, precum şi ceilalţi termeni şi condiţii financiare urmează să fie stabilite la momentul lansării tranzacţiei, în funcţie de condiţiile de piaţă.
Emisiunea este administrată de BNP Paribas, HSBC Continental Europe, ING Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank.
Suma aferentă emisiunii se va vira în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României şi se va utiliza pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind datoria publică.