Prin intermediul primelor trei oferte derulate începând cu luna iulie 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, 6,1 miliarde de lei (aproape 1,3 miliarde de euro).
„Ministerul Finanţelor pune din nou la dispoziţia persoanelor fizice un instrument financiar de investiţii avantajos, prin intermediul Programului Fidelis. Dobânzile oferite, neimpozitarea câştigurilor de capital şi a veniturilor din dobânzi, precum şi lipsa comisioanelor la subscriere, fac din acest instrument un mijloc atractiv de economisire pentru persoanele fizice care dispun de excedente în lei sau euro. Îi îndemn pe români să se informeze cu privire la beneficiile şi condiţiile financiare ale programului şi să investească în titlurile de stat Fidelis prin intermediul băncilor partenere”, a declarat Alexandru Nazare (foto), ministrul Finanţelor.
În perioada 22 iunie – 12 iulie 2021, persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi BRD – Groupe Societe Generale, titluri de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.
„În aproape un an de la lansarea primei oferte publice Fidelis din 2020 şi, judecând după sumele atrase, programul a dovedit că este unul foarte util atât pentru Ministerul Finanţelor, pentru piaţa de capital, dar mai ales pentru cei care aleg să-şi plaseze banii în aceste instrumente financiare. Titlurile de stat Fidelis oferă investitorilor un avantaj suplimentar, dinamism şi flexibilitate în administrarea portofoliilor, prin faptul că pot fi tranzacţionate oricând la Bursa de Valori Bucureşti. Statul, prin Ministerul Finanţelor, dovedeşte că ne este un partener în dezvoltarea pieţei de capital din România”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
Titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară, anunţă Ministerul Finanţelor. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.
De asemenea, subscrierile se pot efectua şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD.
„Titlurile de stat sunt plasamente potrivite pentru investitorii care vor să îşi adauge în portofolii investiţii cu grad de risc foarte redus. Succesul emisiunilor Fidelis de până acum ne arată că din ce în ce mai mulţi oameni au înţeles utilitatea acestor titluri de stat şi şi-au plasat cu încredere banii. Titlurile de stat Fidelis sunt, totodată, şi o primă investiţie pe piaţa de capital pentru cei care nu au fost dispuşi să facă acest pas până acum”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (12 iulie 2021), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimată de intrare la tranzacţionare este 16 iulie 2021.