Ministerul Finanţelor propune un proiect de ordonanţă pentru stimularea investiţiilor şi sprijinirea entităţilor nonprofit

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stimularea investiţiilor, sprijinirea entităţilor nonprofit şi alte măsuri de eficientizare.
Economica.net - mar, 27 mart. 2018, 16:11
Ministerul Finanţelor propune un proiect de ordonanţă pentru stimularea investiţiilor şi sprijinirea entităţilor nonprofit

Potrivit unui comunicat al MFP, proiectul de act normativ aduce modificări Codului fiscal, Codului de procedură fiscală, precum şi OUG 62/2011 privind stabilitatea cadrului financiar general pentru utilizarea Contribuţiei financiare elveţiene nerambursabile acordate României prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Uniunii Europene extinse.

Măsurile propuse vizează, în principal: stimularea investiţiilor şi antreprenoriatului, instituindu-se posibilitatea pentru microîntreprinderi de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit, cu îndeplinirea concomitentă a unor condiţii legate de valoarea capitalului social şi a numărului de salariaţi, asigurarea finanţării activităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, prin stimularea microîntreprinderilor de a efectua sponsorizări pentru susţinerea acestor entităţi, aplicarea sistemului de impozitare cu reţinere la sursă a veniturilor realizate din contracte de activitate sportivă încheiate conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, se urmăreşte sprijinirea entităţilor nonprofit şi unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, în condiţiile legii, prin majorarea la 3,5% a cotei care poate fi distribuită din impozitul pe venit datorat, asigurarea tratamentului fiscal unitar din punct de vedere al TVA în cazul operaţiunilor efectuate în cadrul proiectelor de cercetare – dezvoltare şi inovare, menţinerea competitivităţii transportului de mărfuri şi persoane, dar şi considerente de ordin social, respectiv menţinerea unui nivel optim al costurilor de transport, corelarea condiţiilor de autorizare a antrepozitelor fiscale cu cele referitoare la revocarea autorizaţiei de antrepozit fiscal, precum şi simplificarea procedurii administrative de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi a timbrului de mediu pentru autovehicule.

Totodată, se elimină obligaţia anexării documentelor doveditoare a plăţii, a copiilor cărţii de identitate a vehiculului, precum şi a certificatului de înmatriculare, iar pentru restituirea sumelor va fi de ajuns doar depunerea unei cereri, fără alte documente.

În plus, acest proiect prevede stabilirea cadrului financiar pentru utilizarea contribuţiei financiare elveţiene nerambursabile acordată României prin intermediul Programului de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, pentru asistenţa acordată în cadrul abordării aferente fondurilor tematice.

Taxa instituită în municipiul Bucureşti pentru promovarea turistică se va face venit la bugetul local al municipiului Bucureşti pentru facilitarea unei mai bune promovări turistice şi utilizarea mai eficientă a sumelor colectate din cazarea turiştilor, potrivit documentului.

Simplificarea acordării eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale şi eliminarea disfuncţionalităţilor în activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii, sunt alte două prevederi ale proiectului de act normativ.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, principala fiind aceea că ţările bogate trebuie să finanţeze 300 de......
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE, ora 11
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE, ora 11
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...