Ministerul Finanţelor a identificat 212 proiecte de investiţii finanţate de la bugetul de stat, în valoare totală de 36 miliarde lei, care nu respectă criteriile de eficienţă şi vor fi reevaluate pentru realizarea de economii aferente anului viitor, a declarat secretarul de stat Liviu Voinea.
Guvernul a prezentat Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene o primă evaluare a proiectelor de investiţii publice, finanţate exclusiv de la bugetul de stat, pentru o bază de discuţii privind proiectul bugetului pe anul viitor.
„Au fost identificate 212 proiecte care nu îndeplinesc cumulativ cinci crtierii de eficienţă. Suma totală este de 36 miliarde lei, iar suma rămasă de cheltuit în următorii patru ani este de 31 miliarde lei. 50% dintre aceste proiecte înseamnă 97% din sumă şi ne vom concentra pe acestea”, a spus Voinea.
Poriectele vor fi analizate din punct de vedere al stadiului contractelor şi al posibilităţii reducerii sumele alocate, modificării contractelor sau stopării investiţiilor la un anumit stadiu.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor, proiectele identificate au început de foarte mult timp, necesită încă mai mult de jumătate din sumele alocate sau gradul de execuţie pentru prima jumătate a anului este foarte scăzut.
Analiza a fost realizată strict pe indicatorii de alocare eficientă a resurselor, nu pe cei de utilitate socială sau rentabilitate, iar decizia cu privire la fiecare proiect în parte va fi luată în comun cu alte ministere.
Voine a precizat că procesul de reevaluare va continua cu investiţiile finanţate de la bugetele locale.
Secretarul de stat a mai precizat că există deja acordul organismelor financiare internaţionale pentru înfiinţarea în cadrul Ministerului Finanţelor a unei unităţi specializate de evaluare a investiţiilor publice, iar anul viitor orice proiect de investiţie publică va trebui să aibă mai întâi aprobarea acestui minister.