Ministerul Finanţelor face performanţă afară: a reuşit să ia un împrumut extern de 1 mld euro la dobândă istorică de 2,16%

Economica.net
11 10. 2017
ministerul_finantelor_70808300

Randamentul a fost 2,16% cererea totală fiind mai mare de 2,7 de ori decât oferta.

Aceasta este a doua ieşire pe pieţele externe a României din acest an după ce, în aprilie, Ministerul Finanţelor Publice a atras 1,75 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligaţiuni în două tranşe. Prima a fost o emisiune nouă, în valoare de 1 miliard de euro, cu o maturitate de 10 ani şi un cupon de 2,375%. Cea de-a doua, în valoare de 750 de milioane de euro, a reprezentat redeschiderea emisiunii lansate în octombrie 2015, cu maturitatea iniţială de 20 ani şi cu un cupon de 3,875%.

Tranzacția s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obținut un randament de 2,114% faţă de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea inițială din luna aprilie. Aceasta reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotațiile nivelului de referință mid swap, față de nivelul de 170 de puncte de baza obținut în luna aprilie.

Emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, cererea a cumulat rapid peste 2 miliarde euro în primele 3 ore și jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni. Emisiunea a fost subscrisă de peste două ori, iar baza investițională a tranzacției a avut o granularitate ridicată atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al tipurilor de investitori.

România beneficiază de rating favorabil investiţiilor, ‘investment grade’, din partea celor patru agenţii de evaluare financiară. Astfel, Standard & Poor’s (S&P) a confirmat marţi ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la ‘BBB minus/A-3’, perspectiva asociată fiind stabilă. De la Moody’s, România beneficiază de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings, ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României sunt ‘BBB minus’ iar agenţia de rating japoneză JCR a reconfirmat în primăvară calificativul ţării la BBB/BBB+ pentru datoria pe termen lung în valută şi în moneda locală. Perspectiva asociată ratingurilor este stabilă.

„Nivelul cererii și randamentul obținut în urma emisiunii de euroobligațiuni realizate ieri confirmă încă o dată încrederea mediilor investiționale în economia românească și în perspectiva acesteia. De asemenea, agențiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investiții cu perspectivă stabilă, în condițiile creșterii economice susținute și a nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte țări cu rating similar”, a declarat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor.

 

Hăituiţi de băncile interne

Ministerul a vrut luna aceasta să împrumute 700 de milioane de lei. Însă de două ori  a respins ofertele băncilor pentru titluri de stat, nemulţumit de nivelul ridicat al dobânzilor cerute. Dacă secretarul de stat responsabil cu trezoreria statului şi datoria publică spune că este vorba de o etapă tranzitorie, băncile comerciale au spus că licitează la dobânzile existente în piaţă. Preţul cerut de băncile comerciale a fost de 1,78% la lei, nici mai mult nici mai puţin decât valoarea dobânzii interbancare (Robor) de pe piaţa secundară.