Ministerul Fondurilor Europene a fost condus de trei miniştri, iar absorbţia a urcat la 60%

Ministerul Fondurilor Europene a fost condus în acest an de trei miniştri, iar absorbţia banilor europeni, pe cadrul financiar 2007-2013, a crescut de la începutul anului cu 6,8 puncte procentuale, ajungând în 7 decembrie la 60%.
Economica.net - vin, 18 dec. 2015, 09:11
Ministerul Fondurilor Europene a fost condus de trei miniştri, iar absorbţia a urcat la 60%

Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană a crescut de la 9,954 miliarde euro (31 decembrie 2014) la 11,364 miliarde euro în 7 decembrie 2015. La Programul Operaţional Regional, absorbţia a urcat de la 57,14% în decembrie 2014, la 64%, iar la Programul Operaţional Sectorial Mediu de la 42,28%, la 58%.

Programul Operaţional Sectorial Transport a înregistrat o absorbţie de 61%, în urcare cu 4,35 puncte procentuale (pp), în timp ce la Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) a crescut absorbţia cu 7,06 pp, la 64%.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene a urcat de la 1,61 miliarde euro (decembrie 2014) la 1,71 miliarde euro (7 decembrie 2015) reprezentând un grad de absorbţie de 49%. Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative a ajuns la o absorbţie de 88%, iar cel de Asistenţă Tehnică la 73%.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a declarat recent că se aşteaptă la o absorbţie a banilor europeni de 70% pentru cadrul financiar 2007-2013.

În cursul acestui an, Ministerul Fondurilor Europene a obţinut acordul Comisiei Europene pentru reluarea tuturor plăţilor aferente Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) 2007-2013, după ce, în lunile decembrie 2014 şi aprilie 2015, în urma unor audituri ale CE, au fost decise întreruperi temporare ale rambursărilor de la Bruxelles către România pentru trei axe ale Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

În ceea ce priveşte cadrul financiar 2014-2020, după ce la sfârşitul anului 2014 au fost aprobate de Comisia Europeană două programe operaţionale, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi Programul Operaţional Competitivitate, în cursul lui 2015 au fost adoptate Programul Operaţional Capital Uman, cu o alocare financiară de aproximativ 5,05 miliarde euro, din care 4,22 miliarde euro contribuţia din Fondul Social European, iar aproximativ 105 milioane euro reprezintă fondurile provenite din iniţiativa ‘Locuri de muncă pentru tineri’, şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă – un program strategic de referinţă pentru administraţia publică din România. Acesta are o alocare financiară de aproximativ 658 milioane euro, din care 553 milioane euro contribuţia din Fondul Social European.

Potrivit MFE, Comisia Europeană a mai aprobat Programul Operaţional Regional, alocarea pentru acesta fiind de 7,91 miliarde euro, din care 6,7 miliarde euro contribuţia UE (Fondul European de Dezvoltare Regională), şi Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, care beneficiază de cea mai mare alocare de fonduri europene, de circa 9,4 miliarde euro (la care se adaugă o cofinanţare naţională de circa 2,4 miliarde euro). POIM este finanţat atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât şi din Fondul de Coeziune.

Guvernul a aprobat, în septembrie, Ordonanţa de Urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, act normativ care stabileşte fluxurile financiare aferente utilizării fondurilor europene nerambursabile în exerciţiul financiar respectiv.

‘Una dintre măsurile care vizează în mod direct întărirea disciplinei financiare şi creşterea eficienţei utilizării fondurilor se referă la introducerea unei atribuţii a Ministerul Finanţelor Publice de a efectua redistribuiri de credite de angajament şi bugetare între ordonatorii de credite ai bugetului de stat, cu avizul Ministerului Fondurilor Europene, în funcţie de stadiul implementării proiectelor/programelor finanţate din fonduri europene la nivelul fiecărei instituţii. În ceea ce priveşte prefinanţarea acordată, beneficiarii vor avea obligaţia de a justifica utilizarea acesteia în termen de 10 zile de la expirarea perioadei pentru care s-a acordat, ceea ce va avea ca rezultat atât absorbţia efectivă a fondurilor, prin stabilirea unor termene clare de justificare, cât şi asigurarea lichidităţilor necesare beneficiarilor. Prefinanţarea se va vira pe bază de ştate estimative, în tranşe, pentru o perioadă de maximum trei luni’, se arată într-un comunicat al MFE.

Actul normativ se aplică gestionării asistenţei financiare nerambursabile alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune şi Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane în perioada de programare 2014-2020, precum şi a prefinanţării şi cofinanţării aferente acestei asistenţe.

De asemenea, în acest an a fost lansată aplicaţia MySMIS2014, care va fi utilizată de solicitanţii şi beneficiarii de fonduri europene în relaţia lor cu autorităţile, pentru a depune proiecte mai rapid şi mai simplu, utilizând mediul online, şi pentru a-şi implementa mai uşor proiectele.

‘Prin intermediul acestei aplicaţii, cei care doresc să acceseze fonduri europene pot să completeze electronic cererea de finanţare, însoţită de declaraţiile anexe, fără să mai fie nevoie de deplasarea la Autoritatea de Management sau Organismele Intermediare. În plus, după ce vor semna contractele de finanţare, vor utiliza această aplicaţie pe toată durata implementării proiectului pentru a completa rapoarte şi a primi informaţii despre stadiul cererilor de rambursare’, informează MFE.

În data de 25 noiembrie, Ministerul Fondurilor Europene – Direcţia Generală Programe Capital Uman a anunţat amânarea deschiderii sistemului informatic MySMIS2014 pentru cererile de propuneri de proiecte nr. 2 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate rome şi nr. 3/2015 – Sprijin pregătitor pentru animarea comunităţii din cadrul oraşelor cu populaţie peste 20.000 de locuitori, Etapa I – Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL) şi pentru înfiinţare GAL nou/ adaptare GAL deja înfiinţat la cerinţele DLRC pentru perioada de programare 2014-2020, aferente Programului Operaţional Capital Uman (POCU).

Decizia a venit ca urmare a identificării unor elemente care necesită îmbunătăţiri şi simplificare în operaţionalizarea sistemului informatic MySMIS2014, elemente sesizate în urma testării finale a acestuia.

La începutul acestui an, ministru al Fondurilor Europene a fost Eugen Teodorovici, care a ocupat fotoliul din luna decembrie 2012, iar după plecarea sa la Ministerul Finanţelor Publice, în martie 2015, portofoliul a fost preluat de Marius Nica. După demisia Guvernului Ponta, Aura Carmen Răducu a venit, în noiembrie, la conducerea instituţiei.

Aura Carmen Răducu declara în 16 noiembrie, în timpul audierii sale din comisiile parlamentare de specialitate, reunite, că una dintre priorităţile sale este acreditarea sistemului de gestionare a fondurilor.

‘Ca priorităţi imediate: bugetul – deci, trebuie să terminăm cât mai repede bugetul pentru anul viitor -, încheierea programului 2007 – 2013 până în decembrie şi pe urmă efectuarea actelor şi găsirea de soluţii pentru creşterea gradului de absorbţie, după aceea acreditarea sistemului. O etapă foarte importantă este acreditarea sistemului de gestionare. S-au făcut deja nişte paşi şi urmează să-i finalizăm. Nu sunt multe ţări care şi-au acreditat, încă, sistemul. Mi-aş dori foarte mult să reuşesc în această perioadă o simplificare a procedurilor. Este un lucru pe care mi l-am dorit şi nu ştiam că viaţa o să îmi dea să mă ocup de el. Mi-aş dori să iau pas cu pas din aceste proceduri pentru a le simplifica’, a spus Răducu, în Parlament.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) are alocat pentru 2016 un buget mai mic cu 27,8% raportat la cel din 2015, de circa 3,18 miliarde lei. Suma de 1,5 miliarde lei reprezintă cheltuieli pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, aceasta fiind în scădere cu 61,21%. De asemenea, pentru proiectele de pe noul cadru financiar 2014-2020, suma alocată este de 1,6 miliarde lei, mai mare cu 220,21% decât în execuţia preliminată pentru 2015.

Din cele aproximativ 3,18 miliarde lei, cheltuielile de personal reprezintă 55,4 milioane lei, fiind mai mari cu 191% decât situaţia preliminată pentru acest an. Sporurile pentru condiţii de muncă au crescut cu 51,52%, la 100.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...