Ministerul german de Externe: Avem nevoie de prieteni şi aliaţi cu un angajament european puternic, ca România
El a evidenţiat legăturile puternice dintre cele două state, precizând, însă, că este nevoie de eforturi constante şi un dialog strâns pentru menţinerea bunelor relaţii. Oficialul german a mai spus că din discuţiile cu partenerii român a rămas cu impresia că guvernul de la Bucureşti ia în serios proiectul de modernizare a ţării şi de implementare a reformelor.
‘Raportul MCV care a fost publicat acum câteva zile a subliniat progrese semnificative, dar a arătat şi unde mai este de lucru. Am urmărit îndeaproape aceste eforturi de implementare a reformelor. Guvernul german este gata să ofere sprijin dacă i se solicită şi dacă e posibil. Avem un mare interes într-o Românie stabilă, într-o ţară întărită de modernizare, care să fie capabilă să joace un rol şi mai important în procesul european. Într-o vreme în care conceptul de Europa este din ce în ce mai mult pus la îndoială, avem nevoie de România, ca o forţă pro-europeană’, a afirmat Roth în cadrul conferinţei România şi Germania în 2016 – soluţii comune la noi provocări europene, organizată de Forumul Româno-German.
În ceea ce priveşte problema refugiaţilor, oficialul de la Berlin a apreciat că România joacă un rol constructiv în dezbaterea privind distribuţia imigranţilor.
‘Colegii mei au arătat foarte clar că România este gata să preia refugiaţi şi sper că este o şansă ca toate statele membre să-şi respecte acest angajament. Este oribil că doar 400 din 160.000 de refugiaţi au fost relocaţi. (…) Da, evident, ca alţi prieteni şi parteneri din UE, România nu este de acord cu Germania în a stabili un mecanism permanent de distribuţie. De asta sunt aici, să ascult, să fac un schimb de puncte de vedere şi sper ca argumentele noastre să-i convingă şi pe alţi prieteni şi parteneri din UE, dar pentru unele decizii e nevoie de timp. Marea noastră problemă e că timpul trece şi trebuie să acţionăm acum’, a susţinut Michael Roth.
În opinia sa, spiritul de echipă şi solidaritatea sunt mereu cele mai bune mijloace pentru a depăşi provocările cu care Europa se confruntă.
‘Avem nevoie de prieteni şi aliaţi cu un angajament european puternic, ca România. Şi acest lucru nu înseamnă că trebuie întotdeauna să fim de acord pe orice. Dimpotrivă, discuţiile şi viziunile contradictorii ne ajută să înţelegem perspectiva partenerilor noştri şi să ne dezvoltăm ca echipă. Când vorbim despre echipă, trebuie să ne comportăm ca nişte coechipieri. Solidaritatea nu este un concept teoretic, trebuie să se manifeste concret. Din păcate, în ultimele luni, nu a fost mereu cazul, dar sunt convins că pe termen lung să mergi pe calea europeană este întotdeauna mai bine decât să alegi calea individuală’, a mai spus ministrul german.
La conferinţa organizată de Forumul Româno-German la reşedinţa ambasadorului Germaniei la Bucureşti au participat numeroase personalităţi. Discuţiile au fost moderate de fostul ministrul de externe Andrei Pleşu, iar printre invitaţi s-au numărat vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, senatori, deputaţi.