Ministerul german de Finanţe vrea să vândă în continuare acţiuni Commerzbank
În timp ce Ministerul de Finanţe supervizează participaţia deţinută de Germania în Commerzbank, o decizie privind noile vânzări de acţiuni trebuie aprobată în unanimitate de un comitet alcătuit din oficiali de la alte organisme guvernamentale, inclusiv de la biroul cancelarului Olaf Scholz. Nu este clar dacă cancelaria împărtăşeşte opinia Ministerului de Finanţe privind noi vânzări de acţiuni Commerzbank.
„Guvernul federal va analiza situaţia şi va lua o decizie privind acţiunile la momentul potrivit”, a informat un reprezentant al Ministerului de Finanţe.
Săptămâna trecută, UniCredit a provocat o surpriză prin anunţul că a ajuns să deţină 9% din acţiunile Commerzbank iar ulterior CEO-ul Andrea Orcel a spus că o preluare completă a băncii germane este una dintre opţiuni. Orcel a mai spus că UniCredit ar putea decide la final să îşi vândă participaţia dacă argumentele economice ale unei tranzacţii nu vor fi convingătoare.
Berlinul nu se aştepta ca un investitor strategic să achiziţioneze toate acţiunile oferite săptămâna trecută, conform informaţiilor Bloomberg. Influentul sindicat Verdi pune presiune pe administraţie să oprească o nouă vânzare de acţiuni şi să prevină achiziţionarea Commerzbank de către UniCredit, din cauza temerilor privind locurile de muncă.
Guvernul de la Berlin, care încă deţine 12% în grupul bancar german, s-a angajat săptămâna trecută să restricţioneze timp de 90 de zile vânzarea de acţiuni.
Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.
Pentru a-şi majora participaţia la Commerzbank dincolo de pragul de 10%, UniCredit ar avea nevoie de aprobarea Băncii Centrale Europene.