Ministerul Justiţiei recunoaşte că nu mai are bani pentru avocaţii din oficiu şi aşteaptă rectificarea. Datoriile sunt de 690.000 de euro
Ministerul Justiţiei confirmă ce a scris ECONOMICA.NET aici şi aici, în legătură cu faptul că nu are fonduri suficiente pentru a plăti cei aproximativ 6.000 de avocaţi din oficiu înscrişi în Registrul de asistență judiciară al Barourilor. Într-un răspuns oficial acordat UNBR, Ministerul susţine că aşteaptă rectifcarea bugetară de astăzi pentru a putea plăti cei 690.000 de euro restanţi şi că situaţia se datorează faptului că a primit încă de la începutul anului mai puţini bani decât a estimat că este necesar.
„După aprobarea actului normativ cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară pe anul 2018, ca urmare a solicitărilor transmise de Ministerul Justiţiei şi însuşite de către Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei va suplimenta bugetul instanţelor judecătoreşti în limita sumelor alocate cu această destinaţie în vederea efectuării plăţii onorariilor cuvenite avocaţilor, rectificarea bugetară fiind pe ordinea de zi a Guvernului, astăzi, 23.11.2018”, se meníonează în documentul citat.
Potrivit sursei citate, Ministerul Justiţiei a plătit deja UNBR în contul onorariilor avocaţilor din oficiu suma de peste 8 milioane de euro, „asigurând plata integrală a onorariilor pentru perioada ianuarie-august 2018, precum şi plata parţială a norariilor aferente lunii septembrie pentru prestaţiile aferente lunii septembrie”. Mai sunt însă restanţe în valoare de 690.000 de euro, bani care ar fi trebuit să ajungă la UNBR în luna octombrie pentru plata onorariilor aferente lunii septembrie. Aceasta în condiţiile în care, în octombrie, instanţele judecătoreşti au solicitat pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie 2018 suma de 3,45 milioane de lei (736.000 de euro), din care Ministerul Justiţiei a achitat doar 215.000 de lei.
Bani mai puţini de la începutul anului. Zero lei la rectificare
Se putea anticipa însă, încă de la începutul anului, faptul că MJ va rămâne fără bani pentru plata onorariilor, având în vedere că, prin Legea bugetului de stat pe 2018 s-au alocat din start cu aproximativ 2,2 milioane de euro mai puţin decât a solicitat Ministerul de resort.
„Ministerul Justiíei a solicitat (în data de 21.11.2017 n.red) Ministerului Finanţelor un necesar estimat de credite bugetare în sumă de 48.400.000 de lei (10.298.000 euro) pentru achitarea onorariilor privind asistenţa judiciară acordată din oficiu,acordarea ajutorului public judiciar, în baza fundamentării transise de către instanţele judecătoreşti. Prin Legea bugetului de stat nr 2/2018 în bugetul pe anul 2018 au fost aprobate credite bugetare în sumă de 37.943.000 lei (8.073.000 euro), pentru achitarea onorariilor privind asistenţa judiciară acordată din oficiu, acordarea ajutorului public judiciar”, se mai arată în răspunsul MJ.
Mai mult, potrivit MJ, instituţia a solicitat în luna iunie Ministerului de Finanţe, cu ocazia primei rectificări bugetare a acestui an, o suplimentare a fondurilor de 28 de milioane de lei (5,9 milioane de euro) „precizând că sumele aprobate pentru anul 2018 nu asigură fondurile necesare pentru achitarea contravalorii onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară,cheltuielilor judiciare avansate de stat şi onorariilor cuvenite avocaţilor. Pentru plata onorariilor avocaţilor nu a primit însă niciun leu. Aşadar, în octombrie, a solicitat din nou printr-o adresă, cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare a anului, suma de 12,4 milioane de lei (2,6 milioane de euro) pentru achitarea contravalorii onorariilor.
Ministerului Justiţiei a primit astăzi, la rectificare, 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal.
Amintim că mai multe barouri din ţară s-au plâns că nu au fondurile suficiente pentru a-şi plăti avocaţii din oficiu, unii dintre ei având de încasat inclusiv pentru luna august.