Ministerul Justiţiei cheltuieşte 800 de milioane de lei pe consolidarea sediilor judecătoriilor

Economica.net
18 12. 2011

Pe timp de criză, Ministerul Justiţiei investeşte peste 800 de milioane de lei pentru consolidarea mai multor judecătorii. Asta în condiţiile în care chiar reprezentanţii ministerului spun că multe din judecătoriile mici ar trebui închise, din lipsă de activitate.

Cei mai mulţi bani sunt alocaţi de Guvern la Neamţ, mai exact 157 de milioane de lei pentru judecătorie şi Tribunal. Palatul de Justiţie din Mehedinţi costă 117 milioane de lei. Pe locul trei în top este Tribunalul Teleorman, pentru care s-au alocat 71 milioane de lei.

Pe lista in care Ministerul Justiţiei vrea să investească zeci de milioane sunt si instanţe cu un număr redus de dosare, precum Judecătoria Săveni, Lehliu Gară, Gherla sau Vânju Mare.

Nu găsim însă niciun ban dat din bugetul ministerului de justiţie pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deşi de ani buni, judecătorii se plâng că nu au un sediu adecvat. Ei continuă să lucreze într-o clădire mică, înghesuiţi în birouri şi săli neîncăpătoare. Mai mult, din lipsă de spaţiu, magistraţii instanţei supreme se plimbă la alte instanţe din Bucureşti cu dosarele de mare corupţie.

UPDATE:

Biroul de presă al Ministerului Justiţiei precizează, într-un comunicat de presă că:

Urmare a unei analize judicioase, Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect de act normativ, respectiv Legea nr.148/2011 privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, instanţe pentru care nu au mai fost alocate fonduri pentru cheltuieli de investiţii.

În ceea ce priveşte alocarea fondurilor conform ultimei file de buget şi a Programului de Investiţii Publice aferent anului 2011, reprezentanţii Ministerului Justiţiei menţionăm că au fost repartizaţi :

– Palatul de Justiţie Neamţ 35 mii lei ; suma la care se face referire reprezintă valoarea aprobată a indicatorilor tehnico- economici, respectiv 157 milioane lei

– Palatul de Justiţie Mehedinţi 0 lei – suma la care se face referire reprezintă valoarea aprobată a indicatorilor tehnico-economici, respectiv 117 milioane lei

– Sediu Tribunal Teleorman şi Judecătorie Alexandria 349 mii lei – indicatorii tehnico-economici urmează a fi aprobaţi.

În ceea ce priveşte alocarea fondurilor conform ultimei file de buget şi a Programului de Investiţii Publice aferent anului 2011, mai precizăm următoarele:

– Judecătoria Săveni – 30 mii lei

– Judecătoria Lehliu Gară – 200 mii lei

– Judecătoria Gherla – 316 mii lei

– Judecătoria Vânju Mare 1.650 mii lei

Menţionăm că alocarea fondurilor se face ca urmare a fundamentării de către ordonatorii secundari de credite, respectiv curţile de apel privind necesitatea şi oportunitatea investiţiilor.

În luna noiembrie 2011, în urma demersurilor comune ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerului Justiţiei, Guvernul României a aprobat hotărârea privind trecerea unui imobil aflat în proprietatea privată a statului în domeniul public şi în administrarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea asigură condiţiile materiale de muncă ale ÎCCJ. Noul sediu se află în strada Batişte, nr. 13, Înalta Curte continuând să activeze şi în actualul sediu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este, conform legii, ordonator principal de credite, Ministerul Justiţiei neavând nicio atribuţie în această privinţă.

În acelaşi timp, prin Legea bugetului de stat pe anul 2012, trimisă spre aprobare Parlamentului, ÎCCJ are prevăzute fonduri pentru construcţii în sumă de 565 mii lei.