Ministerul Justiţiei propune noi locuri de muncă pentru deţinuţi, prin scutiri fiscale pentru angajatori
În cadrul secţiunii “accesul la muncă”, Ministerul Justiţiei a întocmit şi actualizat o bază de date cu oferta de muncă (număr de persoane) existentă în fiecare penitenciar şi a dispus postarea acesteia pe website-ul fiecărei unităţi de detenţie în parte.
“Se va avea în vedere şi disponibilul de personal ce poate escorta deţinuţi la punctele de lucru exterioare locului de deţinere”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.
O altă măsură prevede încheierea de contracte cu beneficiarii, pentru persoanele private de libertate aflate în regim deschis şi semi-deschis.
Ministerul mai propune identificarea unor avantaje fiscale sau de altă natură pentru agenţii economici care angajează persoane private de libertate.
O nouă propunere vizează identificarea unor spaţii aparţinând penitenciarelor spre a fi ofertate agenţilor economici care doresc desfăşurarea de activităţi cu persoanele private de libertate, dar şi identificarea unor oportunităţi de muncă în comunitate, pentru persoanele private de libertate aflate în regim deschis, fără supraveghere.
Ministerul are în vedere şi obţinerea de produse prin intermediul atelierelor de producţie şi al gospodăriilor agrozootehnice, pentru consum în interiorul sistemului penitenciar.
În secţiunea accesului la servicii medicale de calitate, Ministerul Justiţiei propune încheierea de contracte cu laboratoare de tehnică dentară din afara sistemului penitenciar.
O altă măsură vizează elaborarea şi aprobarea unei decizii pentru desemnarea penitenciarelor-spital care gestionează cazurile pentru afecţiuni cronice şi/sau în faza terminală.
Ministerul Justiţiei mai vizează stabilirea unui barem maximal de bunuri (articole de îmbrăcăminte, încălţăminte etc) care pot fi păstrate în camerele de deţinere, în funcţie de anotimp şi spaţiile amenajate.
În capitolul “reintegrarea socială a persoanelor aflate în regim de detenţie”, ministerul propune crearea unor spaţii prietenoase în penitenciar pentru interacţiuni ale copiilor cu părinţii aflaţi în detenţie în cadrul sectorului vizite.
O altă măsură vizează diversificarea activităţilor şi programelor destinate dezvoltării abilităţilor parentale şi consolidării relaţiei persoanelor private de libertate cu familia şi mediul de suport: „O zi cu tata”, „Singur spre şcoală”, „O zi cu mama”, responsabilizarea la nivelul fiecărei unităţi a unui asistent social cu atribuţii de organizare a vizitelor copiilor.
Ministerul Justiţiei propune şi diversificarea activităţilor de sensibilizare a opiniei publice şi combatere a stereotipurilor privind persoanele private de libertate.
În acelaşi timp, ministerul intenţionează să evalueze posibilitatea de a amenaja secţiile de deţinere pentru regimul deschis cu chicinetă şi spălătorie.
Data limită până la care Ministerul Justiţiei aşteaptă propuneri din partea cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare este 9 septembrie 2016.