Ministerul Justiţiei şi CSM avizează negativ proiectul legii dării în plată

Economica.net
22 02. 2016
imobiliar_63545400

In acest moment, exista doua variante: 1. legea trece in actuala forma si 2. legea trece cu amendamentele propuse.

Daca legea trece asa cum e ea in prezent, programul Prima Casa va disparea, iar bancile vor scumpi avansul pentru imprumuturile imobiliare pana la 40%. Altfel spus, tinerii care vor dori sa isi ia un apartament/casa, vor avea nevoie de mult mai multi bani decat in prezent. Nu va fi Apocalipsa (Romania a trecut prin momente mai dificile) dar efectele vor fi pe buget (taxe si impozite) si foarte probabil pe curs. Adica vor plati nu doar cei care nu au bani de rata la banca si carora si asa le e greu, ci si ceilalti.

Daca legea trece cu amendamente, desi ar fi mai corect din punct de vedere economic, imaginea bancilor (si asa precara) se va inrautati. Initiatorii vor pune esecul pe seama lobby-ului bancar, iar bancile vor traversa din nou momente deloc placute. Dar acesta este un cost al comportamentului pe care uneori l-au manifestat fata de clienti. Ceea ce ar trebui sa fie o lectie pentru ele, mai precizeaza HotNews.

De la ce a pornit aceasta lege? De la faptul ca-sustin initiatorii- ar fi 800.000 de familii aflate in jena financiara cu privire la plata ratelor la creditele contractate. BNR a venit cu statistici care contraziceau acest lucru, aratand ca e vorba de maxim 34.000 de romani care intarzie in achitarea ratelor la credit. Practic, ai crede ca legea e facuta pentru aceia dintre noi care, din motive obiective (si-au pierdut locul de munca, s-au imbolnavit, li s-a injumatatit salariul etc), nu mai fac fata ratelor.

Bancherii spun ca negociaza individual cu asemenea cazuri sociale, ceea ce poate ca e valabil pentru cateva situatii punctuale, dar in mod cert nu pentru majoritatea. Materialul integral poate fi citit aici