Proiectul prevede derogarea de la prevederile articolului 24 din OUG nr 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, în sensul în care „se autorizează Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să achiziţioneze mobilier şi aparatură birotică în anul 2013”.
„În urma suplimentării posturilor din cadrul instanţelor şi parchetelor şi ca urmare a concursurilor organizate de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea posturilor de judecător, procuror şi alte categorii de personal, este imperios necesară asigurarea suportului material pentru ca acestea să îşi poată desfăşura activitatea în bune condiţii. Pe lângă nevoia de sedii şi birouri suplimentare pentru personalul nou angajat, este nevoie şi de dotarea birourilor cu mobilier, echipamente IT, obiecte de birotică etc”, se arată în nota de fundamentare a proiectului ordonanţei de urgenţă pentru instituirea unei excepţii de la art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
În documentul citat se menţionează că aceeaşi situaţie există şi la ICCJ, unde a fost suplimentat numărul de posturi de judecători, grefieri, magistraţi-asistenţi, funcţionari etc, dar nefiind asigurate condiţii materiale pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii acestora. De asemenea, în nota de fundamentare se arată că nu s-au putut face achiziţii nici pentru noile posturi din cadrul Inspecţiei Judiciare, care din mai 2012 funcţionează ca a structură autonomă cu personalitate juridică, prin reorganizarea Serviciului Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
„În concluzie, în sprijinirea asigurării unei dotări corespunzătoare la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Public, este necesară autorizarea acestora, în calitate de ordonatori principali de credite, să achiziţioneze mobilier şi aparatură birotică, prin excepţie de la prevederile art. 24 din O.U.G. nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit documentului citat, măsura propusă este urgentă şi se impune fi adoptată imediat, în condiţiile în care „suplimentarea numărului de posturi s-a realizat ca urmare a unor acte normative din anul 2012, concursurile fiind organizate în a doua jumătate a anului 2012 şi în prima jumătate a anului 2013 (urmând ca anul acesta să fie organizate noi concursuri), o parte din personal fiind deja încadrat, dar fiind pus în imposibilitatea de a avea un birou propriu, mobilier, calculator, imprimantă şi alte obiecte necesare unei activităţi normale”.
În nota de fundamentare se mai precizează că în lipsa autorizării celor patru instituţii, în calitatea lor de ordonatori principali de credite, să cumpere aparatura şi mobilierul necesar, cu asigurarea unei finanţări corespunzătoare „există riscul de a nu se realiza obiectivele stabilite prin Raporturile Comisiei Europene întocmite în cadrul MCV referitoare la adaptarea şi implementarea noilor coduri precum şi la eficientizarea, autonomia funcţională şi transparenţa activităţii Inspecţiei Judiciare”.