‘Săptămâna viitoare vom lansa în dezbatere publică o hotărâre de guvern prin care încercăm, pe un teren în centrul Bucureştiului, abandonat în momentul de faţă, să construim un cartier al justiţiei care să reunească cele mai importante sedii din Bucureşti. Sunt 17 sedii în care funcţionează, într-un fel sau altul, justiţia în momentul de faţă, cu nişte costuri foarte mari, cu sedii improprii. Terenul din centrul Bucureştiului, identificat în faţa Bibliotecii Naţionale, este cel propice pentru asemenea infrastructură. Am avut discuţii cu experţi ai Băncii Mondiale şi acest proiect de regenerare urbană în jurul cartierului justiţiei, realizat împreună cu Ministerul Culturii, spre exemplu, ar putea fi cel mai amplu proiect din România după 1989. Dacă vom fi riguroşi şi dacă ne vom uita la câteva exemple din Europa ce se află în derulare în momentul de faţă putem să punem pe harta Bucureştiului un spaţiu urbanistic în care să-ţi facă plăcere să vii’, a declarat ministrul Justiţiei la emisiunea ‘După 20 de ani’ de la Pro TV.
Viitorul cartier ar urma să găzduiască atât instituţii din domeniul justiţiei, cât şi instituţii culturale şi de recreere.
‘Este vorba de un teren de 11 hectare, cea mai mare parte a terenului se află în proprietatea statului în momentul de faţă şi încercăm, împreună cu Ministerul Culturii în principal, să ridicăm o zonă de cultură şi justiţie, pornind de la o realitate. Avem Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din România, avem opereta, avem Ministerul Culturii, avem Biblioteca Naţională. Bucureştiul are nevoie de o sală de concerte (…), acesta este, credem, un loc potrivit pentru a dezvolta acest proiect. (…) Discutăm de un parc central, de o sală de concerte, de câteva clădiri de justiţie’, a explicat Cazanciuc.
Valoarea totală a proiectului nu a fost încă estimată, însă investiţiile s-ar putea ridica la câteva milioane de euro, finanţarea urmând să fie obţinută de la Banca Mondială.
‘Mi-e greu să avansez o sumă în momentul de faţă, noi ne propunem un acord cu Banca Mondială pentru acest proiect. Avem în derulare un acord cu Banca Mondială de 130 de milioane de dolari de mai mulţi ani, acesta este un proiect mai ambiţios. (…) Noi am vrea ca în 2018, când România o să facă o sută de ani, să avem cel puţin o clădire funcţională în acest ansamblu’, a spus Robert Cazanciuc.