Ministerul Mediului a atras 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ a desfăşurat, pe parcursul anului 2013, o serie de acţiuni, campanii şi activităţi la nivel intern, ce au avut în prim plan protecţia şi educaţia în domeniul mediului.
Economica.net - mar, 24 dec. 2013, 10:48
Ministerul Mediului a atras 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu

În acelaşi timp, ministrul de resort, Rovana Plumb, a reprezentat România în cadrul unor întâlniri bilaterale cu comisarii europeni, miniştri şi secretari de stat din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi din afara Europei, totul pentru atragerea de proiecte constructive şi pentru creşterea vizibilităţii României în plan european şi internaţional pe segmentul protecţiei mediului. În acest sens, rata de absorbţie a fondurilor europene destinate programelor de mediu a aproape s-a dublat în ultimul an, ajungând la 1,1 miliarde de euro.

Fonduri europene prin POS Mediu pentru proiecte integrate

Debutul de mandat al ministrului Mediului, Rovana Plumb, găseşte ministerul de resort cu o absorbţie a fondurilor europene prin Programul Operaţional Sectorial ‘Mediu’ /POS Mediu/ de 4,3%. În decurs de câteva luni, la începutul anului 2013, nivelul se măreşte la 12,88%, iar în toamnă procentajul ajunge la 22,27%, valoarea fondurilor fiind de 1,1 miliarde euro. Pe parcursul anului 2013, în cadrul POS Mediu, au fost aprobate 11 proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 700 milioane de euro, dintre care două proiecte pe Axa apă-canal, nouă proiecte pe infrastructura de deşeuri. Tot pe parcursul anului 2013 au fost semnate 88 de contracte de finanţare pentru proiecte, în cuantum de peste 600 milioane de euro.

În aprilie 2013, ministrul Rovana Plumb semnează contractul de finanţare al unui proiect ce vizează protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în zona municipiului Constanţa şi a staţiunii Eforie Nord. Prin acest demers sunt propuse măsuri de protecţie a eroziunii costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de 7,3 km de plajă, în cinci locaţii prioritare din partea sudică a litoralului românesc, iar valoarea totală a lucrărilor se ridică la 170.450.084 euro.

De asemenea, în octombrie, oficialul parafează, împreună cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, contractul de finanţare pentru cel mai mare proiect integrat de mediu din România, staţia de epurare Glina. Acesta vizează reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa, valoarea proiectului fiind de 416,5 milioane euro.

Tot în acest an, se pun bazele unei colaborări România-Marea Britanie în vederea creării de locuri de muncă. În acest sens, Rovana Plumb şi ministrul britanic pentru energie şi schimbări climatice, Edward Davey, au semnat la Londra o declaraţie comună privind ‘creşterea verde’. România şi Marea Britanie se angajează, astfel, la consolidarea cooperării în mai multe domenii, precum şi la promovarea soluţiilor şi tehnologiilor noi în sectorul mediului şi climei, coroborat cu schimbul de bune practici în vederea creării de noi locuri de muncă ‘verzi’.

În cadrul unei vizite de trei zile la Londra, Rovana Plumb are o întrevedere cu Prinţul Charles, cei doi oficiali având în vedere lansarea proiectului- pilot al unor staţii de epurare lagunare 100% ecologice în 10 sate din judeţele Mureş, Braşov, Sibiu şi Harghita. Beneficiarii acestei iniţiative urmează să fie peste 8.500 de locuitori din zona rurală.

De Ziua Mediului a fost lansat proiectul de reducere a risipei de alimente ‘Gândeşte. Mănâncă.Economiseşte’, preluat după modelul britanic de cooperare cu mediul de afaceri, cu producători individuali şi comunităţi.

La capitolul achiziţii publice verzi, Ministerul Mediului a demarat, în acest an, în colaborare cu societatea civilă, un amplu proiect, prin care se urmăreşte schimbarea comportamentului de consum al statului. Astfel, se încurajează achiziţionarea de bunuri şi servicii prietenoase faţă de mediu, cu impact cât mai redus asupra acestuia şi cu economisire cât mai mare a resurselor.

Colaborarea cu societatea civilă

Din punct de vedere al educaţiei ecologice şi al reciclării, pe parcursul anului 2013, MMSC a derulat o serie de campanii specifice în şcoli, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, dar şi de promovare a reciclării deşeurilor, în colaborare cu centrele comerciale. Astfel, au fost susţinute iniţiative derulate de către: EcoRom Ambalaje (‘Oraşul Reciclării’, ‘Laboratorul Verde al Reciclării’), Environ (‘Eco-Banca’ şi ‘Baterel şi Lumea NON-E’), EcoTic (Gala Premiilor pentru un Mediu Curat), InfoMediu Europa (‘Eco-Atitudine’) şi Romprest (‘Atitudinea R’).

Totodată, alături de Green Group, ministrul Rovana Plumb a inaugurat, în martie 2013, Bancomatul Verde şi Reciclatorul, două aparate – unul de colectat ambalaje PET şi doze de aluminiu, iar celălalt pentru cântărirea aparaturii electrocasnice şi IT.

În plus, împreună cu ONG-uri, voluntari şi angajaţi ai ministerului, în 2013 s-a derulat campania la nivel naţional ‘Let’s do it, Romania!’, în urma căreia 200.000 de voluntari au colectat 275.000 de saci cu deşeuri, dintre care 49% au fost valorificate.

Prin intermediul campaniei ‘Capitala creşte verde’, a avut loc acţiunea de plantare a peste 700 de arbori şi arbuşti în Parcul Tineretului din Bucureşti, la care au participat 400 de elevi voluntari.

De asemenea, Ministerul Mediului a semnat, împreună cu Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile, Protocolul de colaborare în vederea elaborării cadrului legal privind achiziţiile publice verzi.

Pe segmentul iniţiativelor guvernamentale, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu /AFM/, a regândit Programul de reînnoire a parcului auto, astfel încât valoarea voucherului să ajungă la 6.500 de lei şi să poată fi cumulat cu un eco-tichet, în cazul achiziţionării unui autovehicul electric.

Potrivit datelor oficiale, vechimea medie a maşinilor casate prin programul guvernamental de înnoire a parcului auto este de 22,5 ani, iar AFM a alocat, în acest an, în primă fază, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete ‘Rabla’. Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Domeniile Schimbărilor Climatice, Deşeurilor şi Biodiversităţii

În domeniul schimbărilor climatice, Ministerul Mediului a reuşit să obţină, în acest an, 1,9 milioane de euro din vânzarea certificatelor GES (certificate de emisii de gaze cu efect de seră), bani are au constituit finanţare pentru Magistrala nouă Metrorex şi pentru achiziţionarea de microbuze şcolare. Instituţia a creat cadrul legal naţional pentru implementarea Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2013-2020, prin promovarea HG 204/2013.

Pe de altă parte, în anul 2013, ministerul a reuşit să transpună în legislaţie Strategia Naţională a României privind Schimbările Climatice 2013-2020, Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor 2014-2020, dar şi Strategia Naţională a României privind Biodiversitatea. De altfel, pe segmentul biodiversităţii şi al protecţiei mediului, MMSC aminteşte de aprobarea spre finanţare a proiectului pentru realizarea de seturi de date spaţiale în conformitate cu specificaţiile tehnice INSPIRE pentru ariile naturale protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000, cu o valoare totală de peste nouă milioane euro, inclusiv TVA.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a participat, în acest an, la evenimentul de lansare a sesiunii 2013 a Programului LIFE+, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu, adoptat de Comisia Europeană în decembrie 2011, cu scopul de a acoperi perioada 2014-2020 cu un buget propus de circa 3,6 miliarde de euro.

Dimensiunea externă

Agenda externă a ministrului Mediului a cuprins mai multe întâlniri la nivel înalt, menite să creeze o vizibilitate mare a României la nivel internaţional în domeniul protecţiei mediului. Astfel, în ianuarie, alături de premierul Victor Ponta, ministrul Mediului participă la Conferinţa privind implementarea viitorului sustenabil din punct de vedere energetic, de la Viena.

Urmează reuniunea de lucru cu ministrul irlandez pentru Mediu, Comunitate şi Administraţie Locală, Phil Hogan, la Dublin, în Irlanda, dar şi întâlnirea bilaterală din aprilie, cu Michael Henney, Ataşat Regional pentru Agricultură al Ambasadei SUA la Bucureşti.

În aprilie 2013, Rovana Plumb participă la lucrările Consiliului Informal de Mediu de la Dublin, unde are o întâlnire cu ministrul britanic de Stat, Michael Fallon, (Departamentul pentru Afaceri, Inovare, Aptitudini, Energie şi Schimbări Climatice).

Programul extern al întâlnirilor oficiale din 2013 al ministrului Mediului continuă cu întrevederile avute cu: ministrul bulgar al Mediului şi Apelor, Julian Popov (aprilie, Ruse), ministrul francez al Ecologiei, Dezvoltării Durabile şi Energiei, Philippe Martin (Bucureşti, iulie), reprezentanţii Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale din cadrul ONU (Washington), preşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentară din Parlamentul European, Matthias Groote (octombrie), Ambasadorul Republicii Polonia în România, Marek Szczygie (noiembrie, Bucureşti), ministrul Protecţiei Mediului din Israel, Amir Peretz (Israel, noiembrie), ministrul Mediului şi secretarul de stat britanic pentru energie şi schimbări climatice, Edward Davey, şi Alteţa Sa Regală Prinţul Charles (la Londra).

De asemenea, Rovana Plumb a reprezentat România la Consiliile de Mediu, organizate în 2013 la Bruxelles (martie), Dublin (aprilie), în Luxemburg (iunie şi octombrie), Vilnius (iulie) şi Varşovia (noiembrie).

Pe de altă parte, întâlnirea bilaterală cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, din martie 2013, a avut ca subiect principal Strategia privind dezvoltarea durabilă integrată a Deltei Dunării 2014-2020, în timp ce reuniunea cu Janez Potocnik, comisarul european pentru Mediu, s-a axat pe discuţiile privind cel de-al 7-lea Program de Acţiune pentru Mediu (PAM) la nivelul Uniunii Europene şi pe cele referitoare la îmbunătăţirea implementării şi controlului aplicării legislaţiei de mediu.

O altă serie de întâlniri a ministrului Mediului, Rovana Plumb, a cuprins discuţiile cu comisarul european pentru Schimbări Climatice, Connie Hedegaard, cu comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn, precum şi cu comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Maria Damanaki.

Bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice creşte în 2014

Pentru anul viitor, alocarea bugetară în cazul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ creşte cu aproape 16% faţă de 2013. În acest context, la finele lunii noiembrie, deputaţii şi senatorii din Comisiile reunite pentru Buget-Finanţe ale Parlamentului au aprobat, fără amendamente, ca Ministerul Mediului să îi fie alocate 2,684 miliarde de lei, din care 2,604 miliarde lei provin de la bugetul de stat, 1,267 milioane lei sunt fonduri externe nerambursabile, iar 78,515 milioane lei venituri proprii.

Potrivit ministrului Rovana Plumb, în ceea ce priveşte fondurile externe nerambursabile, va exista o creştere de 36,06% a fondurilor, în timp ce cheltuielile asimilate investiţiilor vor fi în scădere cu 41,35%. O diminuare a bugetului, de 4%, se va consemna la capitolul cheltuieli de personal, dar suma urmează să acopere numărul de posturi aferente din domeniul mediului.

Te-ar mai putea interesa și
HONOR lansează în România Magic7 Pro, cu aplicația Google Gemini pre-instalată. Cât va costa smartphone-ul
HONOR lansează în România Magic7 Pro, cu aplicația Google Gemini pre-instalată. Cât va costa smartphone-ul
HONOR a lansat, miercuri, smartphone-ul Magic7 Pro în Europa, inclusiv în România, cu noi caracteristici AI și cu aplicația Google Gemini pre-instalată....
Germania a aprobat instalarea unui număr record de noi turbine eoliene în 2024
Germania a aprobat instalarea unui număr record de noi turbine eoliene în 2024
Organismele de reglementare din Germania au aprobat, anul trecut, instalarea celui mai mare număr de turbine eoliene onshore ...
Autostrada Unirii A8: Termenul de depunere a ofertelor pentru lotul Grințieș – Pipirig, prelungit până pe 27 februarie
Autostrada Unirii A8: Termenul de depunere a ofertelor pentru lotul Grințieș – Pipirig, prelungit până pe 27 februarie
Ofertele la contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2 B Grințieș - Pipirig al Autostrăzii Unirii A8 pot fi ...
BNR a menţinut dobânda cheie la 6,5% pe an
BNR a menţinut dobânda cheie la 6,5% pe an
BNR - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri să menţină rata dobânzii de politică ...