Ministerul Mediului a primit avizul Academiei Române pentru a declara Delta Văcărești arie protejată

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) va declara Delta Văcărești din București arie protejată, proces pentru care a primit avizul Academiei Române, a declarat sămbătă, pentru AGERPRES, Florian Udrea, directorul Direcției Biodiversitate din ministerul de resort.
Economica.net - sâm, 21 sept. 2013, 14:27
Ministerul Mediului a primit avizul Academiei Române pentru a declara Delta Văcărești arie protejată

El a participat sâmbătă la acțiunea de ecologizare a Deltei Văcărești, organizată de Primăria Sectorului 4, Ministerul Mediului și organizațiile nonguvernamentale ‘Let’s Do it Romania!’ și Salvați Dunărea și Delta, unde au fost prezenți în jur de 300 de voluntari, deținuți de la Penitenciarul Jilava și jandarmi.

‘Intenționăm să declarăm această zonă arie protejată. Am primit avizul Academiei Române și acum analizăm studiul științific’, a spus oficialul Ministerului Mediului.

La eveniment și-au făcut apariția și în jur de 15 foști proprietari ai terenurilor din zonă, expropriați în perioada comunistă, susținând că Ministerul Mediului tergiversează procesul prin care pot fi despăgubiți.

‘Am o hotărâre judecătorească, definitivă și executorie pentru un teren în această zonă. Am trimis hotărârea la Ministerul Mediului, care tergiversează acest proces de cinci ani. Mereu mi se răspunde că solicitarea mea este în analiză’, a spus Ion Marinescu, unul dintre cei 154 de proprietari care dețin terenuri în zonă.

Ei au afișat bannere cu mesajul ‘Stop corupției! Stop tergiversărilor! Stop umilințelor!’.

În replică, Florian Udrea a precizat, pentru AGERPRES, că procesul de declarare a zonei drept arie protejată nu are legătură cu statutul juridic al terenului, întrucât există numeroase arii protejate care sunt în proprietatea unor persoane fizice.

Delta Bucureștiului din Lacul Văcărești, cunoscută și sub denumirea ‘Delta dintre blocuri’, reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței. Lacul Văcărești a fost conceput de către administrația comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița și a fost proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986 dar au fost sistate după 1989. La suprafața celor aproape 200 de hectare de vegetație și zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de pești, rațe sălbatice, lebede, șopârle, sau pescăruși.

La 5 iunie 2012, de Ziua Mondială a Mediului, ministrul de resort Rovana Plumb a anunțat că va întreprinde toate demersurile legale pentru desemnarea acestui spațiu drept arie naturală protejată.

‘Zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Noi vrem să ne asigurăm că natura este repusă în drepturi, dar în același timp să reparăm și să protejăm, pentru ca acest loc să devină o destinație turistică a Bucureștiului și a României’, a declarat atunci ministrul Mediului și Pădurilor.

La sfârșitul lunii octombrie 2012, Rovana Plumb a precizat că întocmește un studiu de fundamentare necesar desemnării zonei Lacului Văcărești din București ca arie protejată. Sursele de finanțare anunțate sunt Programul Operațional Sectorial de Mediu, Axa 4 Biodiversitate, precum și alocările bugetare în cadrul Administrației Fondului pentru Mediu pentru transformarea Lacului Văcărești în zonă de arie naturală protejată urbană.

La 3 iulie 2013, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a reiterat că amenajarea Lacului Văcărești este un proiect prioritar al Ministerului Mediului, în cadrul strategiei de prezervare a biodiversității. ‘Ministerul Mediului a primit din partea Academiei Române acordul de transformare a zonei Lacului Văcărești în arie naturală protejată. Cea mai importantă componentă pe care o avem aici de urmărit este cea legată de situația proprietăților din zona lacului, problemă care este în atenția comisiei special constituite din minister’, a arătat Rovana Plumb.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...