Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei

Lucrările la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului vor fi reluate, după ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat joi în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind declararea acestuia drept proiect major de importanţă naţională.
AGERPRES - joi, 21 nov. 2024, 20:23
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei

„Mi-am asumat, ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, să fac din apă o prioritate naţională şi mă ţin de cuvânt. Am făcut încă un pas în deblocarea unei investiţii care garantează alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni din Botoşani, Dorohoi şi Suceava, un proiect pentru care nimeni, în ultimii 37 de ani, nu a venit cu o soluţie sigură, ci doar cu promisiuni goale. Barajul de la Vârfu Câmpului, de pe râul Siret, care asigură sursa de apă permanentă pentru locuitorii din judeţele Suceava şi Botoşani, este un obiectiv de importanţă naţională în domeniul gospodăririi apelor, iar acest lucru devine literă de lege printr-o Ordonanţă de Urgenţă care va ajunge în scurt timp şi pe masa Guvernului”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, citat într-un comunicat transmis către Agerpres de către ministerul de resort.

Potrivit documentului, este vorba de o acumulare cu un volum total de 17 milioane metri cubi, care poate să furnizeze un flux optim de apă potabilă localităţilor riverane din Botoşani şi Suceava, dar care, în acelaşi timp, va apăra de inundaţii locuinţele din întreaga luncă a Siretului.

Astfel, va fi stopată criza de apă din judeţul Botoşani, cel mai afectat în ultimii ani, la nivel naţional, dar, prin finalizarea lucrărilor la barajul de la Vârfu Câmpului, se vor elimina şi cheltuielile uriaşe de întreţinere, reparaţii şi pompare a apei pe distanţe de zeci de kilometri.

În ceea ce priveşte agricultura, sistemele de irigaţii din zonă îşi vor putea relua funcţionarea la parametri normali pe o suprafaţă de peste 32.000 ha.

„Când schimbările climatice bat la uşă, soluţia e să-i asculţi pe cei în nevoie, iar eu voi continua să fac acest lucru până când ne asigurăm că avem în primul rând apă potabilă în fiecare comunitate şi apoi apă suficientă pentru industrie şi agricultură. Pentru că apa nu e un lux, iar lipsa ei dă adevărata măsură a priceperii unei administraţii”, a subliniat demnitarul.

Obiectivul de investiţii „Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, judeţele Suceava şi Botoşani” se află în administrarea ANAR.

Schema de amenajare a bazinului hidrografic Siret prevede realizarea cu prioritate a unor lucrări de gospodărire a apelor (acumulări şi derivaţii) pentru satisfacerea folosinţelor din spaţiul Siret superior, cât şi a necesarului de apă din spaţiul deficitar limitrof, respectiv bazinul hidrografic Jijia.

Barajul de la Vârfu Câmpului apără împotriva inundaţiilor prin atenuarea viiturilor, asigurând în mod direct, împreună cu cele două acumulări existente din amonte şi aval, Rogojeşti şi Bucecea, scoaterea de sub efectul inundaţiilor a unui număr de şapte localităţi cu terenurile agricole aferente şi indirect a localităţilor situate în aval de acumularea Bucecea, prin evitarea supraîncărcării acestuia la tranzitarea undelor de viitură.

De asemenea, amenajarea hidrotehnică asigură o scurgere salubră pe râul Jijia, în aval de Dorohoi, în special în perioadele secetoase, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de calitate a apei pe sectorul aval de confluenţa cu râul Sitna (în prezent încadrat în categoria a III-a de calitate sau chiar degradat pentru anumiţi indicatori) prin tranzitarea unor debite de diluţii corespunzătoare, precizează MMAP.

Amenajarea complexă Vârfu Câmpului este prevăzută a fi amplasată pe cursul superior al râului Siret, la circa 1.500 metri amonte de podul de pe DN 29 C Suceava-Botoşani, pe teritoriul administrativ al comunelor Vârfu Câmpului şi Cândeşti, judeţul Botoşani şi pe teritoriul administrativ al comunelor Zvoriştea şi Zamostea, judeţul Suceava.

Lucrările la baraj au fost sistate din cauză că zona respectivă este arie naturală protejată.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...