‘Vom face o analiză în câteva săptămâni să tragem linie şi vedem un pic cum evoluează lucrurile şi dacă este o nevoie mai mare pe Rabla Clasic putem să mai suplimentăm acolo tichete…Cam în două trei săptămâni pentru că trebuie să ne uităm pe toate celelalte programe, să facem o analiză pe ansamblu’, a spus Cristiana Paşca Palmer.
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Istvan Jakab, a declarat, la începutul lunii iunie, că toate cele 13.000 de tichete electronice din ‘Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional’ (Rabla Clasic – 2016), destinate persoanelor fizice, au fost rezervate de populaţie, pentru pentru prima dată în istoria programului.
În context, la jumătatea lunii iulie, ministrul Mediului a anunţat că programul ‘Rabla Clasic’ a fost suplimentat cu 4.000 de tichete electronice, iar ritmul de achiziţionare continuă să fie extrem de rapid, respectiv 15 vouchere pe minut.
AFM a lansat ‘Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional” (cunoscut sub titulatura de Programul ‘Rabla”) pentru persoanele fizice în data de 14 iunie 2016.
Anul acesta, Programul ‘Rabla’ este structurat pe două componente: ‘Rabla Clasic’ – prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi şi ‘Rabla Plus’ – program nou, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării unui autovehicul vechi.
Pentru acest an, bugetul alocat celor două programe este de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei ‘Rabla Plus’, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora.
În cazul ‘Rabla Clasic’, prima de casare este de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
În ceea ce priveşte extensia ‘Rabla Plus’, românii care vor să aleagă o maşină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice. Programul ‘Rabla Plus’ a demarat în prima săptămână a lunii iulie.
Cele două axe ale programului pot fi accesate de populaţie separat sau combinat. În situaţia în care un cumpărător deţine o maşină veche pentru casat şi doreşte să achiziţioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât şi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.