Ministerul Mediului: În perioada următoare, este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi

17 02. 2022
bucuresti 68594675849

Având în vedere prognoza specială actualizată primită în această seară de la Administraţia Naţionala de Meteorologie RA privind menţinerea, în special în zonele joase de relief din regiunile sudice şi sud-estice, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, a unor condiţii total nefavorabile dispersiei (calm atmosferic ce împiedică deplasarea maselor de aer pe orizontală şi inversiune termică ce conduce la circulaţie descendenţa a aerului şi reţinerea poluanţilor la nivelul solului), specialiştii din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – ANPM apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi în cadrul RNMCA (Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului n.r), în special particule în suspensie, care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidenţială etc)”, atenţionează specialiştii.

Aceştia semnalează că, spre dimineaţă şi mai ales pe parcursul zilei de joi şi al nopţii de joi spre vineri, aceste condiţii defavorabile nu se vor mai întruni. Circulaţia aerului la nivelul solului va fi mai rapidă, iar presiunea atmosferică va fi relativ scăzută şi, prin urmare, stratul de inversiune termică se va disipa.

Ca urmare a circulaţiei rapide a aerului estimată a se produce începând din dimineaţa zilei de 17 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri mesaje de atenţionare meteorologică Cod galben, cu interval de valabilitate 17 februarie, ora 6:00 – 18 februarie, ora 20:00, pentru intensificări ale vântului, viscol la altitudini mari în zona de munte, iar în intervalul 17 februarie, ora 8:00 – 18 februarie, ora 6:00, pentru intensificări ale vântului în nord-vestul ţării.

„Având în vedere aceste avertizări, acordăm o atenţie deosebită evoluţiei fenomenului, prin supravegherea permanentă a evoluţiei concentraţiilor şi emiterea (dacă este cazul) a unor atenţionări în cazul în care concentraţiile măsurate devin foarte mari şi depăşesc valorile limita sau pragurile de alertă. Garda Naţională de Mediu – comisariatele Bucureşti şi Ilfov, va desfăşura, prin echipele de permanenţă, acţiuni de verificare şi control, atât inopinat, cât şi în cazul semnalării existenţei unor surse neatorizate de ardere. În aceste condiţii speciale, orice sursă de emisii poate avea un impact semnificativ asupra calităţii aerului şi prin urmare recomandăm oricărui cetăţean care sesizează o ardere necontrolată să o semnaleze la 112”, mai scriu reprezentanţii MMAP pe reţeaua de socializare.

În urmă cu câteva ore, ministerul anunţa că specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au constatat că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din întreaga ţară au înregistrat creşteri ale concentraţiilor de poluanţi atmosferici în ultimele 24 de ore, cele mai semnificative creşteri fiind înregistrate la staţiile din judeţele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov.

„Conform analizei realizate la nivel naţional, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au constatat că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din întreaga ţară au înregistrat creşteri ale concentraţiilor de poluanţi atmosferici. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat la staţiile din judeţele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov. Nu vorbim, aşadar, despre un caz izolat pentru regiunea Bucureşti, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României”, precizează sursa citată printr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Concentraţiile de particule în suspensie au crescut progresiv începând de marţi noaptea la nivelul întregii ţări, emisiile de poluanţi acumulându-se la nivelul solului din cauza existenţei unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei, se mai arată în documentul citat.

„În seara zilei de marţi, 15 februarie, începând cu ora 21:00, la nivelul întregii ţări, concentraţiile de particule în suspensie au crescut progresiv, emisiile de poluanţi acumulându-se la nivelul solului din cauza existenţei unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, mişcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiţii de calm atmosferic pe spaţii destul de extinse, iar pe verticală direcţia de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate şi a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui „capac” care a împiedicat dispersia poluanţilor pe timpul nopţii. Condiţiile de calm atmosferic şi de inversiune termică s-au semnalat în zonele mai joase de relief – zonele de câmpie şi depresionare din întreaga ţară, dar mai cu seamă în cele aflate în partea de sud şi est a ţării, unde grosimea stratului de inversiune termică a fost semnificativ ceea ce a împiedicat total dispersia”, se precizează în comunicatul MMAP.

La nivelul Municipiului Bucureşti, domeniile de concentraţii ale particulelor în suspensie PM10 şi PM2.5 (mai mari de 50 micrograme/mc, respectiv 25 micrograme/mc) au condus la stabilirea indicilor specifici „rău” şi „foarte rău” pentru ultimele 24 de ore, conform sistemului de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.

Potrivit specialiştilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, concentraţiile de particule PM10 au rămas ridicate pe parcursul întregii nopţi, iar miercuri dimineaţa la 6 din cele 8 staţii s-au înregistrat peste 100 micrograme/mc. Concentraţia maximă orară s-a înregistrat la ora 24:00, la staţia B1-Lacul Morii (126 micrograme/mc), în timp ce media zilnică maximă a fost la aceeaşi staţie – 60.58 micrograme/mc (aproximativ 20% peste valoarea limită).

PM2.5 a înregistrat concentraţii ridicate la 2 dintre cele 3 puncte în care se monitorizează automat acest poluant. Pentru PM2.5 legislaţia stabileşte valoarea limită doar pentru perioada de mediere an calendaristic, astfel încât valorile concentraţiilor medii orare nu se compară cu valoarea limită de 20 micrograme/mc, ci doar media anuală obţinută din medierea tuturor concentraţiilor măsurate în cele 365 zile ale unui an, explică documentul citat.

Ceilalţi indicatori monitorizaţi (dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, benzen) nu au depăşit valorile limită şi nu au avut concentraţii foarte ridicate, însă şi în cazul lor dispersia nu s-a realizat, concentraţiile având o tendinţă de creştere faţă de zilele anterioare.