Ministerul Muncii, despre deciziile greşite de recalculare a pensiilor: Vor fi plătite retroactiv drepturile restante, cuvenite şi revizuite conform Legii 360

Mulţi pensionari fie au primit decizii greşite de recalculare a pensiei, în baza Legii 360 din 2023, fie nu le-au primit deloc, pentru că funcţionarii Casei de Pensii le-au retras înainte să fie trimise beneficiarilor, constatând greşelile pe care le conţineau. Nu ştim numărul pensionarilor cărora fie funcţionari ai Casei de Pensii, fie sistemul informatic le-au greşit deciziile de recalculare. Ministerul Muncii susţine că ar fi "anumite situaţii particulare" într-un răspuns la o interpelare consultată de Economica.net. Numărul mare de pensionari care se adresează în fiecare zi Caselor Teritoriale de Pensii ca să le semnaleze funcţionarilor din această instituţie greşelile din deciziile de recalculare primite e mult mai mare.
Cristina Şomănescu - vin, 13 sept. 2024, 18:27
Ministerul Muncii, despre deciziile greşite de recalculare a pensiilor: Vor fi plătite retroactiv drepturile restante, cuvenite şi revizuite conform Legii 360

Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii aflată în subordinea sa nu recunosc deschis şi asumat amploarea greşelilor făcute în procesul de recaculare a tuturor pensiilor din sistemul public în acord cu dispoziţiile Legii 360 din 2023.

Ministerul Muncii numeşte greşelile comise fie de funcţionari ai Caselor de Pensii, fie de softul CNPP care a prelucrat datele introduse de către aceştia „inadvertenţe„.

„În anumite situaţii particulare pot exista inadvertenţe între drepturile recalculate, comunicate beneficiarilor, şi drepturile cuvenite, conform legislaţiei în vigoare la data recalculării pensiilor, având în vedere particularitatea sistemului informatic al Casei Naţionale de Pensii Publice atât din punct de vedere al implementării tehnice, cât şi ca logistică de business, acesta fiind dezvoltat pe specificul sistemului public de pensii, precum şi volumul mare de date”, potrivit răspunsului Ministerului Muncii din luna septembrie, la o interpelare a unui parlamentar UDMR, consultat de Economica.net.

Mulţi pensionari din ţară au semnalat Economica.net cu documente doveditoare următoarele situaţii apărute în urma recalculării în baza Legii 360/2023:

  • au primit decizii de recalculare greşite;
  • nu au primit decizii de recalculare şi, în schimb, au primit pensie pe luna septembrie mai mică decât cea din august.

La 28 august, Casa Naţională de Pensii reacţionează şi spune, într-o luare de poziţie, motivele care au condus la retragerea unor decizii de recalculare:

  • „necesitatea unor verificări suplimentare pentru a avea un calcul corect al pensiilor;
  • erori în tehnoredactarea adresei de domiciliu, reședință la care trebuiau transmise deciziile de recalculare;
  • identificarea unor decizii de recalculare emise anterior datei la care a intervenit decesul beneficiarului”.

Abia după ce mulţi pensionari au semnalat în cor că au primit pensii mai mici în septembrie decât în august, CNPP recunoaşte existenţa acestei probleme şi asigură pensionarii că vor primi retroactiv sumele cuvenite, dar nu avansează o dată la care vor încasa banii pe care nu i-au primit din culpa cuiva, a unui funcţionar, a sistemului informatic al CNPP sau ambele.

CNPP recunoaşte că unii pensionari au primit pensie mai mică în septembrie decât în august 2024 şi mai mică decât valoarea acestui drept stabilită în decizia de recalculare în baza Legii 360 din 2023. Informaţia a fost publicată de CNPP pe pagina sa de facebook la 12 septembrie. Formularea aleasă de oficiali ai CNPP e însă insuficient de clară: „în anumite situaţii, suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună. În aceste cazuri, diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie”, spune CNPP care nu avansează o dată sau luna în care pensionarii vor primi retroactiv drepturile cuvenite pentru septembrie 2024.

Răspunsul standardizat primit de mulţi dintre aceşti pensionari de la funcţionari ai Caselor de Pensii din ţară: nu ştim ce s-a întâmplat, aşteptaţi decizia de recalculare revizuită.

Pensionarii aflaţi în situaţiile semnalate mai sus ne-au vorbit despre indiferenţa cu care li s-a răspuns de către funcţionari ai Caselor Teritoriale de Pensii la solicitările lor întreptăţite.

Semnalăm neasumarea responsabilităţii pentru greşelile comise în procesul de recalculare a pensiilor în baza Legii 360 din 2023 atât din partea Ministerului de resort, cât şi a unor Case Teritoriale de Pensii din ţară care interacţionează direct cu pensionarii afectaţi de greşeli comise fie de ei, fie de sistemul informatic care procesează datele introduse de către aceştia.

Drepturile cuvenite recalculate corect în baza Legii 360 din 2023 vor fi plătite retroactiv pensionarilor, asigură Ministerul Muncii în răspunsul interpelării consultat de Economica.net.

În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele cuvenite, Casa Teritorială de Pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările care se impun prin decizie de revizuire. Indiferent de data emiterii deciziei, drepturile de pensie restante, cuvenite în urma recalculării, vor fi plătite retroactiv, asigură Ministerul Muncii în răspunsul consultat de Economica.net.

Amintim că deciziile de recalculare pot fi contestate în instanţă în termen de 45 de zile de la data la care au fost primite de pensionari.

Pe parcursul acestui an până la primirea deciziilor de recalculare, noua lege a pensiilor a fost descrisă de oficialii ministerului Muncii şi de cei ai CNPP ca un basm care va corecta inechităţile din sistemul public de pensii. Pensionarii nedreptăţiţi de noua lege au fost cei care au pus presiune pe autorităţi să recunoască faptul că legea va avea şi perdanţi. 

În toate comunicările oficiale despre subiectul recalculării pensiilor din sistemul public, făcute înainte de primirea deciziilor de recalculare, au fost rostogolite insistent doar efectele pozitive pe care le va avea noua lege a pensiilor pentru beneficiari. În nicio comunicare oficială despre acest subiect, făcută înainte de primirea deciziilor de recalculare, oamenii nu au fost atenţionaţi că există posibilitatea ca unele decizii să fie greşite, că unii funcţionari au greşit ori că sistemul informatic a generat erori.

Comunicările oficiale făcute înainte de primirea deciziilor de recalculare nu au prezentat realist şi echilibrat toate efectele produse de noua lege a pensiilor, inclusiv pe cele negative, implicit categoriile de pensionari dezavantajaţi de algoritmul de calcul oficializat în noua lege. 

Nici după primirea deciziilor de recalculare de către beneficiari, Ministerul Muncii şi CNPP nu îşi asumă deschis şi onest responsabitatea greşelilor făcute în procesul de recalculare. În comunicările publice despre subiect, greşelile sunt „inadvertenţe„, iar ele nu sunt asumate de cineva, au apărut din cauza volumului mare de muncă, acesta fiind singura aluzie a CNPP la eventualii vinovaţi pentru aceste greşeli. 

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...