Ministerul Muncii: Rata de absorbţie a fondurilor europene alocate prin POSDRU a crescut la 29,21%

Rata de absorbţie a fondurilor europene alocate României prin POSDRU (Programul operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) a crescut la 29,21% până în luna februarie a acestui an, de la aproximativ 7,73% în mai 2012, potrivit bilanţului ministrului demisionar al Muncii, Mariana Câmpeanu.
Economica.net - joi, 27 feb. 2014, 21:24
Ministerul Muncii: Rata de absorbţie a fondurilor europene alocate prin POSDRU a crescut la 29,21%

‘La nivelul lunii mai 2012, Comisia Europeană acceptase spre rambursare suma de 268,839 milioane de euro, ceea ce reprezenta la acel moment o rată de absorbţie pentru Fondul Social European prin POSDRU, de aproximativ 7,73%. La începutul anului în curs, mai precis la nivelul lunii februarie 2014, rata de absorbţie este 29,21%, iar valoarea sumei acceptate spre rambursare de către CE este de 1,015 miliarde euro’, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Pe de altă parte, prin activitatea de control desfăşurată de Inspecţia Socială din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, s-a redus semnificativ rata de fraudă şi eroare în sistemul de acordare a beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale şi s-au făcut economii la bugetul de stat în valoare de aproximativ 142 milioane de euro în 2012 şi 2013, precizează comunicatul citat.

Documentul aminteşte principalele direcţii de acţiune şi obiectivele atinse în perioada mai 2012 – februarie 2014 printre care se numără indexarea punctului de pensie de la 732,8 lei în 2012, la 762,1 lei în 2013, respectiv 790,7 lei în 2014, revenirea la cuantumul de 85% din media veniturilor nete lunare pentru indemnizaţia de creştere a copilului şi creşterea salariului minim brut pe economie la 750 de lei de la 1 februarie 2013, la 800 de lei de la 1 iulie 2013, la 850 de lei de la 1 ianuarie 2014, urmând a ajunge la 900 lei la 1 iulie 2014.

Pe de altă parte, în luna mai 2013, a fost indexată valoarea nominală a tichetului de masă de la 9 la 9,35 lei, şi valoarea sumei lunare care poate fi acordată de angajatori sub forma tichetelor de creşă de la 400 la 420 lei.

Printre alte măsuri, comunicatul aminteşte de majorarea pensiilor prin restituirea sumelor reprezentând contribuţiile de asigurări sociale de sănătate reţinute în perioada ianuarie 2011 – 30 aprilie 2012, acordarea indicelui de corecţie aplicat punctajului mediu anual la deschiderea iniţială a drepturilor de pensie şi utilizat la determinarea cuantumului pensiei şi majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii deosebite de muncă, după data de 1 aprilie 2001, în cazul persoanelor înscrise la pensie anterior intrării în vigoare a Legii nr.263/2010 – aplicată de la data de 1 ianuarie 2013.

În domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a fost adoptată Legea nr. 136/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi au fost modificate criteriile de stabilire a gradului de handicap pentru copiii cu autism.

De asemenea, Ministerul Muncii a elaborat Strategia Naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

În ceea ce priveşte măsurile de protecţie socială pentru cele mai vulnerabile categorii de cetăţeni, comunicatul Ministerului Muncii aminteşte de majorarea nivelului venitului minim garantat cu 8,5%, începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013, şi cu 4,5%, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2014. Totodată, a fost majorată limita de venituri până la care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei, de la 370 lei/membru de familie la 530 lei/membru de familie, cu menţinerea a două intervale de venituri – 0 – 200 lei/persoană şi 201 lei/persoană – 530 lei/persoană – şi a cuantumului alocaţiei cu 30%, începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013.

De asemenea, au fost deblocate parţial posturile vacantate după data de 1 ianuarie 2013 la nivelul serviciilor sociale (centre rezidenţiale, centre de zi etc) şi al serviciilor publice de asistenţă socială teritoriale.

‘În contextul liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, s-au instituit măsuri de protecţie socială acordate consumatorilor vulnerabili – grup definit ca persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială. Totodată, au fost introduse ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică.

Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, a fost introdusă modalitatea de plată a acestora la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului’, menţionează documentul citat.

Pentru creşterea gradului de ocupare şi facilitarea accesului tinerilor pe piaţa muncii, au fost elaborate Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020 şi Planul naţional pentru stimularea ocupării tinerilor.

De asemenea, a fost implementată schema pilot de tip ‘Garanţii pentru tineri’, finanţată din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU 2007-2013), menită să crească oportunităţile de acces ale tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani la piaţa muncii.

Pentru protecţia muncitorilor români din străinătate, au fost negociate şi semnate cu ministerele omoloage din Cipru, Italia şi Belgia protocoale de colaborare pe domeniile de responsabilitate ale MMFPSPV.

Miercuri, 26 februarie 2014, ministrul interimar Adriana Doina Pană a preluat mandatul ministerial de la Mariana Câmpeanu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Constructorii auto europeni merg la Paris pentru a-şi prezenta modelele electrice ieftine
Constructorii auto europeni merg la Paris pentru a-şi prezenta modelele electrice ieftine
Mult timp principalii constructori auto europeni au profitat de Salonul auto de la Paris pentru a-şi prezenta cele mai noi tehnologii şi designuri, însă la ediţia din acest an tema va fi una......
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Preşedintele rus Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat duminică purtătorul ...
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Guvernul laburist britanic a anunţat duminică lansarea unei Strategii Industriale destinate impulsionării creşterii, ...
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei ...