Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a spus că proiectul noii legi a sănătăţii îşi propune o creştere a veniturilor din sistemul de asigurări public, arătând că în acest fel ţinta de şase la sută din PIB pentru sănătate va putea fi atinsă.
El a estimat acest termen în cursul următorului mandat parlamentar, adică în următorii patru ani.
„În momentul de faţă lucrăm împreună cu Ministerul Finanţelor la o simulare a impactului financiar – pentru că ştiţi bine că există un impact financiar deosebit al sistemului de sănătate asupra bugetului naţional. Proiectul de lege propune ca prin bugetul de stat să fie finanţate pachetele de servicii pentru acei cetăţeni care nu-şi permit să plătească o asigurare sau pentru aşa-numiţii coasiguraţi, adică membrii familiilor persoanelor asigurate, pentru care în momentul de faţă practic nu plătea nimeni. Şi o să existe o creştere practic a veniturilor în sistemul de asigurări public, încât ţinta pe care ne-o dorim, de a ajunge la un procent din minim şase din PIB pentru sistemul de sănătate, să poată să fie atinsă”, a spus Rafila.
El a precizat că este important atât ca această ţintă de minim şase la sută din PIB pentru sistemul de sănătate să fie realizată, cât şi o creştere a PIB-ului.
„Ţinta aceasta de şase la sută din PIB, sigur, nu poate fi atinsă peste noapte, probabil că în cursul viitorului exerciţiu parlamentar de patru ani această ţintă este rezonabil să fie atinsă. Legat de nivelul la care se va situa PIB-ul României la sfârşitul acestui interval, cred că e la fel de important ca şi PIB-ul să crească, pentru că doar o creştere procentuală a procentului alocat, fără o creştere a PIB-ului, nu rezolvă situaţia”, a afirmat Rafila.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a participat, luni, la Târgu Mureş, la conferinţa de dezbatere a proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, activitate care face parte din proiectul de promovare derulat de Ministerul Sănătăţii în perioada 2-31 iulie 2012, în 14 oraşe din ţară.