Ministerul Sănătăţii a aprobat protocolul de recuperare post-COVID-19
„Era necesar un astfel de protocol pentru evaluarea şi pentru managementul terapeutic privind dizabilităţile complexe rezultate în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. Pacienţii care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe şi care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieţii pacienţilor. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcţionalităţii şi a capacităţii de muncă şi va scurta timpul de întoarcere la o viaţă normală’, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, citată într-un comunicat remis presei.
Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii a aprobat şi ordinul care actualizează protocolul medical de tratament pentru pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 în conformitate cu cele mai noi studii medicale şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.
Astfel, a fost adaptat tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 în acord „cu ultimele consideraţii legate de medicaţia antivirală”.
Totodată, a fost introdus un capitol nou, cu recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienţii infectaţi.
„Cele două protocoale de tratament au fost elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Ordinele ministrului Sănătăţii care conţin noile prevederi medicale vor fi publicate astăzi în Monitorul Oficial”, se menţionează în comunicat.