Ministerul Sănătăţii anunţă cinci programe naţionale de screening, cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de peste 191 milioane de euro

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, începerea a cinci programe naţionale de screening a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C şi D, dar şi un program pentru screening prenatal. De asemenea, o parte din sumă va fi alocată pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate, potrivit News.ro.
Economica.net - vin, 06 oct. 2017, 13:14
Ministerul Sănătăţii anunţă cinci programe naţionale de screening, cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de peste 191 milioane de euro

„Programele performante de screening salvează vieţi. Este mult mai uşor şi din punct de vedere medical, dar şi economic, să previi decât să tratezi boala în stadii avansate. Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. Fondurile accesate le vom utiliza pentru organizarea şi implementarea programelor de screening, dar şi pentru formarea personalului medical şi achiziţia de echipamente, astfel încât să nu existe sincope în derulare, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat de News.ro.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii a primit un sprijin important în procesul de accesare a fondurilor europene din partea echipei Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman.

Ministerul Sănătăţii a mai derulat, la nivel national, programul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, iar restul reprezintă programe care vor fi implementate în premieră, precizează minstrul Sănătăţii.

El spune că, în primă fază, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro pentru aceste cinci programe vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialişti din domeniile programelor prioritare de sănătate, precum medici, tehnicieni de radiologie şi anatomie patologică, fizicieni, manageri de date, asistenţi medicali, psihologi implicaţi în furnizarea serviciilor de sprijin/ suport, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali sau mediatori sanitari.

Programele vor putea include schimburi de experienţă în alte state membre al Uniunii Europene, astfel că au fost aprobate 34 de proiecte în urma cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infecţioase transmisibile prioritare, precum tuberculoza şi hepatite virale cronice B şi C, în managementul pre şi post natal al afecţiunilor cu impact asupra mortalităţii infantile, îngrijirea continuă a nou nascutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnavire şi deces, prevenţia naşterii premature şi îngrijirea nou nascutului prematur, managementul bolilor cardiovasculare, al afecţiunilor oncologice, diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfuncţii tiroidiene, sănătate mintală şi boli rare (inclusiv genetică medicală).

Astfel, peste 15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei, pentru „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”.

Proiectul va dura maxim 5 ani, iar 70.000 persoane vor beneficia de servicii de sănătate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament. De asemenea, 500 de cadre medicale vor beneficia de programe de formare.

Potrivit ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii trataţi vor fi reevaluaţi periodic.

În proiect este prevăzut ca 90 la sută din persoanele care vor intra în program să provină din regiuni mai puţin dezvoltate ale României, iar 10 la sută din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Tot în cadrul proiectului, va fi elaborată metodologia de screening a populaţiei pentru depistarea tuberculozei. Mai mult, datele obţinute vor fi analizate, după care vor fi elaborate rapoarte, studii, informări în vederea realizării politicilor publice în domeniul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente în conformitate cu Strategia Naţională de Control al Tuberculozei 2015-2020, mai spune sursa citată.

De asemenea, vor fi alocate 47 de milioane de euro pentru programul naţional de depistare a cancerului de col, din care 5 milioane de euro vor fi alocate, într-o primă etapă, pentru elaborarea metodologiei programelor de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeş Papanicolau), precum şi pentru formarea personalului medical care va fi implicat în derularea acestor programe.

În a doua etapă, banii vor fi folosiţi pentru implementarea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce al canerului de col uterin, fiind alocaţi 10,5 milioane de euro pentru fiecare regiune de dezvoltare: nord-vest, nord-est, sud Muntenia şi Centru.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...