Ministerul Sănătăţii va deveni unitate de achiziţii centralizată pentru spitalele din reţeaua sa – proiect de HG
Ministerul Sănătăţii a publicat pe pagina oficială un proiect de hotărâre de guvern potrivit căruia Ministerul Sănătăţii devine unitate de achiziţii centralizată. Concret, proiectul de act normativ prevede ca Ministerul de resort să facă la nivel centralizat achiziţiile de produse şi servicii pentru spitale, în locul fiecărui spital în parte.
- Este vorba despre proiectul de HG privind desemnarea Ministerului Sănătății ca unitate de achiziții centralizată. Ministerul Sănătăţii va face achiziţii centralizat începând cu data publicării Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial.
Unde suntem acum
În acest moment, fiecare spital desfășoară individual procedurile de achiziții publice pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto.
Problema
În acest context, ne confruntăm cu situaţii în care prețurile de achiziție a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale, serviciilor, combustibililor și lubrefianților pentru parcul auto diferă substanţial la același produs cu aceleași specificații tehnice, de la un spital la altul, chiar și în cazul în care produsul provine de la același producător sau distribuitor.
Mai mult, în anumite cazuri, prețul de achiziție a unor medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale este şi de 10 ori mai mari de la un spital la altul, cu toate că e vorba despre aceleaşi produse.
Soluţia
Proiectul de HG propune ca Ministerul Sănătăţii să facă achiziţii publice pentru spitalele din reţeaua sa şi a autorităţilor administraţiei publice locale. Ministerul Sănătății va fi unitate de achiziții centralizată care atribuie contracte de achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru, în numele şi pentru spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății și din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.
Ce se schimbă dacă MS va face centralizat achiziţiile pentru spitale în locul spitalelor
Răspunsul scurt: se fac economii substanţiale, întrucât MS va cumpăra medicamentul X cu acelaşi preţ pentru toate spitalele. Pe cale de consecinţă, cel puţin declarativ, nu ne vom mai confrunta cu situaţii în care medicamentul X e vândut la un spital cu 5 lei iar la altul cu 50 de lei, în situaţia în care e fabricat de acelaşi producător.
Mai mult, prin această măsură, Ministerul Sănătăţii estimează că se vor face economii şi pentru că Ministerul va cumpăra toate produsele şi serviciile pentru spitale la preţuri mai mici decât cele la care sunt ele cumpărate acum de fiecare spital din ţară. Prețul plătit de MS va fi mai mic pentru o cantitate mare de produse achiziţionate decât preţurile plătite individual de spitale care cumpără produse şi servicii în cantitate mai mică.
Tot declarativ, nu vor mai fi discontinuităţi în achiziţionarea produselor şi serviciilor la spitalele din ţară şi calitatea produselor şi serviciilor din spitale va fi uniformă, cel puţin declarativ, odată implementat sistemul centralizat de achiziţii.
Normele de aplicare ne vor da mai multe detalii despre cum va implementa Ministerul Sănătăţii sistemul centralizat de achiziţionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, servicii, combustibili şi aşa mai departe. Normele se aprobă prin ordin al Ministrului Sănătăţii, în termen de 10 zile de la publicarea HG în Monitorul Oficial.
Ce schimbări mai aduce HG în sistemul de achiziţii pentru spitale
Atribuirea acordurilor-cadru de către MS nu depinde de dovedirea existenței sumelor necesare efectuării plăților, prevede HG.
Spitalele pot încheia și derula contracte subsecvente, cu avizul Ministerului Sănătății, în baza acordurilor-cadru atribuite de unitatea de achiziții centralizată care e Ministerul de resort.
Lista medicamentelor, a materialelor sanitare, a echipamentelor medicale, a serviciilor, combustibililor și lubrefianților pentru parcul auto pentru care se organizează proceduri de achiziție centralizate se aprobă prin ordin al Ministrului sănătății și se publică în Monitorul Oficial al României, se mai arată în HG.
Precizare: prevederile acestei hotărâri nu se aplică achizițiilor a căror sursă de finanțare este asigurată din fonduri alocate de autoritățile administraţiei publice locale, donații, sponsorizări și fonduri din proiecte cu finanțare rambursabilă și nerambursabilă.