Directorul executiv al Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a declarat pentru AGERPRES că, în urma negocierilor purtate, subvenţia alocată de Ministerul Transporturilor pentru desfăşurarea activităţii a crescut cu circa 50% faţă de anul trecut.
„Este normal ca subvenţia să crească, fiindcă lucrurile s-au schimbat pe piaţa carburanţilor, în ceea ce priveşte salariile, dar şi pe partea de reparaţii, întreţinere şi siguranţă a navelor. Este o creştere firească în opinia noastră. Preţurile călătoriilor cu navele noastre nu au fost modificate din anul 2015 şi nu se vor schimba nici în acest an”, a afirmat directorul Chichi.
El şi-a exprimat speranţa că autorităţile naţionale vor lua măsuri şi pentru introducerea unei legi a taximetriei pe apă, o asemenea reglementare urmând să crească gradul de siguranţă al pasagerilor care circulă cu ambarcaţiunile de agrement.
„Cred că direcţiile de specialitate (din Ministerul Transporturilor – n.r.) trebuie să ia măsuri pentru introducerea unei legi a taximetriei pe apă. Transportul de pasageri trebuie autorizat. Este foarte important ca pasagerul să fie asigurat pe tot parcursul călătoriei”, a menţionat directorul executiv al societăţii Navrom Delta SA.
Potrivit acestuia, anul trecut societatea a transportat 4.500 de tone de mărfuri de strictă necesitate şi 70.000 de călători, cifrele fiind similare cu cele din anii trecuţi.
„Anul acesta, sistemul de ticketing online va continua, astfel că turiştii vor putea cumpăra bilete on-line. Anul trecut, primul în care a funcţionat acest sistem, am vândut 3.000 de bilete online”, a mai spus Chichi.
La mijlocul lunii decembrie, Consiliul de Administraţie al firmei a decis sistarea serviciului de la 1 ianuarie 2020, deoarece Ministerul Transporturilor nu a organizat licitaţie pentru transportul regulat de călători şi mărfuri în Deltă şi a refuzat majorarea subvenţiei.
Ajutorul alocat de Ministerul Transporturilor pentru desfăşurarea acestei activităţi le permite locuitorilor din satele izolate din Deltă să plătească preţuri reduse la jumătate faţă de cele pe care le achită vizitatorii Rezervaţiei.
Periodic, Ministerul Transporturilor organizează licitaţii pentru acordarea subvenţiei de transport public de persoane şi mărfuri în Deltă, iar societatea Navrom Delta SA, care are printre acţionari şi Consiliul Judeţean, este singura care îndeplineşte condiţiile legale de participare, având nave suficiente pentru a interveni în caz de urgenţă.
Ambarcaţiunile cu o capacitate de până la 20 de persoane care asigură transportul călătorilor între Tulcea şi localităţile din Deltă sunt considerate ambarcaţiuni de agrement şi nu au obligaţia de a se autoriza pentru a desfăşura activitatea de transport de persoane.
Potrivit autorităţilor, în Deltă locuiesc aproape 10.000 de persoane, majoritatea în vârstă.