„Cererea de finanţare a fost trimisă Comisiei Europene. O componentă s-a întors, după ce ni s-au cerut argumente suplimentare pentru rentabilitate. Am refăcut studiul de trafic şi l-am retransmis Comisiei”, a declarat ministrul Transporturilor.
El a mai spus că nu sunt probleme în ceea ce priveşte finanţarea obiectivului şi a menţionat că partea de confecţii metalice a infrastructurii va fi furnizată de unităţi economice din Brăila şi Tulcea.
„Obiectivul nu va fi abandonat din punctul de vedere al finanţării”, a afirmat Răzvan Cuc.
Contractul pentru execuţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul lucrării este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia).
Durata de realizare a podului peste Dunăre este de 48 de luni, din care 12 luni – proiectarea şi 36 de luni – execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.
Proiectul are ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă, cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, fluidizarea traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs şi scăderea poluării la toate nivelele în prezent tranzitate.