Ministerul Transporturilor a solicitat Agenţiei pentru Agenda Digitală să acorde autorizaţii pentru tranzitarea Macedoniei
Agenţia pentru Agenda Digitală a României este autoritatea care se ocupă cu eliberarea autorizaţiilor de transport marfă.
Solicitarea Ministerului Transporturilor vine pe fondul problematicii apărute la punctele de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia, dar şi pe teritoriul Greciei, a blocajelor care afectează în mod direct operatorii de transport români care derulează transport spre şi dinspre acest stat, se mai arată în comunicat.
‘Ministerul Transporturilor se află în contact permanent cu organizaţiile patronale din domeniul transportului rutier pentru a monitoriza evoluţia situaţiei existente. Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a cerut sprijin Ministerului Afacerilor Externe ca prin reprezentanţele României în Grecia şi Bulgaria să asigure operatorilor de transport români asistenţă de orice natură şi sprijin logistic’, mai spun oficialii ministerului.
Anterior, atât Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cât şi reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au solicitat autorităţilor măsuri urgente pentru sprijinirea transportatorilor români afectaţi de greva din Grecia.
‘Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR este deosebit de îngrijorată de criza regională cauzată de greva fermierilor din Grecia, care afectează operaţiunile internaţionale ale transportatorilor români, blocaţi la frontiera greco-bulgară sau pe teritoriul Greciei’, afirmă reprezentanţii UNTRR într-un comunicat remis vineri AGERPRES.
De asemenea, UNTRR solicită Guvernului să realizeze demersurile necesare pentru pentru corecta informare a operatorilor de transport rutier români, pentru facilitarea accesului transportatorilor români la rute alternative prin Republica Macedonia, prin distribuirea de autorizaţii de tranzit necesare realizării transporturilor pe aceste rute şi pentru identificarea de soluţii în condiţiile date, care să conducă la rezolvarea pe cale diplomatică a problemelor create transportatorilor români de această criză.
Potrivit UNTRR, toate punctele de frontieră între Grecia şi Bulgaria sunt închise, punctul de frontieră între Grecia şi Turcia Kipoi – Ipsala este anunţat că va fi deschis la ora 00:00 în 20 februarie 2016, iar prin punctele de frontieră dintre Macedonia şi Grecia se permite zilnic trecerea autovehiculelor în anumite intervale orare, care nu sunt respectate, fermierii greci blocând cu precădere traficul în intervalele orare anunţate de autorităţi ca fiind deschise.
La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au arătat, într-un comunicat separat, că de trei săptămâni tot fluxul comercial de transport rutier este dat peste cap pe ruta Italia – Grecia – Bulgaria – România şi retur, iar camioanele româneşti sunt blocate în trafic atât în Grecia, cât şi în Bulgaria.
‘Au trecut trei săptămâni de când tot fluxul comercial de transport rutier este dat peste cap pe ruta Italia – Grecia – Bulgaria – România şi retur, iar camioanele româneşti sunt blocate în trafic atât în Grecia, cât şi în Bulgaria, fără că cineva să se intereseze de soarta şoferilor care sunt într-o situaţie disperată, neavând la dispoziţie condiţii de hrană sau de igienă personală şi mai ales neavând nicio informaţie care să îi pună în situaţia unor estimări legate de program’, se arată într-un comunicat al FORT.
Transportatorii au arătat că majoritatea mărfurilor ce tranzitează aceste rute sunt mărfuri perisabile, cu termen de valabilitate redus fapt ce pune în dificultate respectarea contractelor de către transportatori şi poate genera şi alte pierderi la nivelul acestui sector de activitate.
‘În acest moment peste 750 de camioane de mare tonaj se află blocate în această situaţie, iar perspectivele sunt şi mai sumbre având în vedere ultima poziţionare a bulgarilor care vor aplica, conform anunţului de astăzi (vineri – n.r.), o măsură similară de protest în replică la acţiunea din Grecia. Reprezentanţii FORT au ţinut permanent legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, respectiv cu Consulatul, însă se pare că informaţiile către transportatorii români nu sunt prezentate în timp real şi îi pun pe aceştia în dificultate. Considerăm că se impune constituirea unei celule de criză pentru această situaţie şi va rugăm să dispuneţi toate măsurile pentru asigurarea informării transportatorilor autohtoni, utilizând toate canalele de comunicare cu patronatele din domeniu’, au adăugat reprezentanţii FORT.