Ministerul Transporturilor creşte cu 120 numărul de posturi la ARSVOM şi CERONAV

Ministerul Transporturilor (MT) propune suplimentarea numărului maxim de posturi la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), cu 80 de posturi, şi la Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) cu 40 posturi, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul instituţiei.
Economica.net - vin, 05 ian. 2018, 10:07
Ministerul Transporturilor creşte cu 120 numărul de posturi la ARSVOM şi CERONAV

‘Modificarea numărului maxim de posturi este necesară pentru angajarea personalului de specialitate din activitatea de bază a instituţiilor, pentru activităţile noi introduse prin acte normative, pentru a asigura desfăşurarea normală a activităţii şi în condiţii de siguranţă’, se menţionează în instrumentul de motivare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit sursei citate, în cazul ARSVOM, suplimentarea personalului este determinată de achiziţionarea a două nave specializate pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare (SAR – Search and Rescue) şi a unei nave specializate de depoluare.

‘Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 94/2017 pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ‘Nave specializate SAR’, beneficiar Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, se vor achiziţiona două nave specializate SAR, iar, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 93/2017 pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ‘Navă specializată de depoluare’, beneficiar Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, ARSVOM va achiziţiona o navă specializată care să acopere eficient etapele de colectare şi transport al reziduurilor şi care să joace rolul de centru de comandă în timpul intervenţiei. În aceste condiţii, este necesară suplimentarea numărului de posturi pentru asigurarea permanenţei la bordul navelor care urmează a fi achiziţionate în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce ne revin în activitatea de căutare şi salvare a vieţilor omeneşti pe mare şi în apele naţionale navigabile precum şi în activitatea de depoluare’, se menţionează în document.

În ceea ce priveşte CERONAV, este nevoie de suplimentarea numărului de posturi în urma introducerii a 70 de cursuri noi.

‘În cadrul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV nu este asigurat personalul minim necesar desfăşurării activităţii având în vedere introducerea a 70 de cursuri noi după anul 2013, finalizarea investiţiei din cadrul subunităţii Galaţi, dotarea unităţii cu mijloace noi de instruire. Cele 40 posturi sunt necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii de instruire a personalului navigant, respectiv: 22 posturi de personal didactic, opt posturi de personal auxiliar şi zece posturi de personal administrativ’, se precizează în instrumentul de motivare.

Ministerul Transporturilor menţionează că, în anul 2013, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 77/2013, au fost reduse posturile vacante indiferent de specialitatea acestora, în prezent instituţiile respective confruntându-se cu o lipsă a personalului de specialitate în condiţiile în care activitatea acestora s-a dezvoltat şi/sau s-a diversificat.

‘Numărul insuficient de personal conduce la efectuarea muncii peste programul normal de muncă, de către personalul existent, fără ca aceasta să poată fi compensat cu timp liber corespunzător’, subliniază sursa citată.

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare este organul tehnic de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor prin care acesta asigură activitatea de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare şi intervenţii în caz de poluare.

Pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare, intervenţie care trebuie asigurată de statele riverane gratuit, în conformitate cu prevederile Convenţiei internaţionale din 1979 pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare (SAR ’79) la care România a aderat în 1998, capacitatea ARSVOM este limitată din punct de vedere al numărului maxim de persoane ce pot fi salvate, al zonei de acţiune, cât şi a condiţiilor meteo nefavorabile la momentul intervenţiei. În cazul unor accidente majore (număr mare de naufragiaţi) dotarea ARSVOM este insuficientă şi nu va putea duce la bun sfârşit o astfel de intervenţie, întrucât niciuna dintre navele din dotarea actuală nu poate lucra în conjuncţie cu elicopterele ce participă la intervenţia de căutare şi salvare de vieţi omeneşti pe mare.

În cazul intervenţiilor în zona economică exclusivă, conform prevederilor Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, acolo unde România are responsabilitate, se impune statului să poată interveni în cazul accidentelor la platformele petroliere. Autoritatea naţională responsabilă pentru domeniul naval realizează testarea periodică a capacităţii de pregătire în vederea unei intervenţii eficiente în cazul accidentelor majore, cooperând cu autorităţile statelor membre potenţial afectate, agenţiile relevante ale Uniunii Europene şi, pe bază de reciprocitate, cu autorităţile ţărilor terţe potenţial afectate.

‘Pentru aducerea la îndeplinire a obligaţiilor statului român ce derivă din convenţiile internaţionale, la care România este parte, potrivit HG nr. 94/2017 se vor achiziţiona două nave SAR. Îmbunătăţirea siguranţei maritime prin achiziţionarea a două nave specializate SAR răspunde cerinţelor Uniunii Europene şi se pliază pe Agenda Comisiei Europene în contextul luării de măsuri imediate pentru a împiedica producerea de tragedii umane, precum şi de a consolida mecanismele de abordare a situaţiilor de urgenţă determinate de migraţie, de accidente navale sau pe platformele petroliere’, afirmă MT.

În plus, România, ca stat membru al Uniunii Europene, şi, totodată, al Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) are obligaţii privind intervenţia în caz de poluare ce derivă din convenţiile şi programele internaţionale la care este parte.

‘În cazul unor poluări majore, dotarea ARSVOM este depăşită de situaţie şi există riscul de a nu putea duce la bun sfârşit o intervenţie în caz de poluare majoră (peste 700 tone poluare cu hidrocarburi). De aceea, este necesară dotarea ARSVOM cu o navă specializată care să acopere eficient etapele de colectare şi transport a reziduurilor şi care să joace rolul de centru de comandă în timpul intervenţiei. Nava specializată trebuie dotată cu sistem de detecţie a zonei poluate’, se mai spune în instrumentul de motivare.

Totodată, activităţile de transport naval sunt însoţite de un important factor de risc şi cu toate măsurile tehnico-organizatorice şi manageriale luate de companiile de navigaţie şi de autorităţi, accidentele navale se produc cu consecinţe însemnate, dintre care cele mai importante fiind pierderile de vieţi omeneşti, pierderile materiale sau afectarea mediului marin prin poluare. Evenimentele care se produc impun necesitatea unor intervenţii rapide şi de amploare care să conducă la reducerea la minimum a pierderilor materiale şi la salvarea vieţilor omeneşti aflate în pericol.

‘Luând în considerare prevederile Ordinului ministrului transporturilor nr. 948/2013 pentru aplicarea Principiilor de stabilire a echipajului minim de siguranţă, adoptate de Adunarea Organizaţiei Maritime Internaţionale prin Rezoluţia A.1047 (27) din 30 noiembrie 2011 şi ale Ordinului ministrului transporturilor nr. 39/2014 privind stabilirea echipajului minim de siguranţă pentru navele maritime care arborează pavilion român, pentru ca la navele mai sus menţionate, în orice moment să fie asigurate: operarea în siguranţă a navei, securitatea acesteia şi protecţia mediului, trebuie să se suplimenteze numărul maxim de posturi cu 80 de posturi la ARSVOM’, se subliniază în document.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou, azi, după doar două zile. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou, azi, după doar două zile. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile benzinei și motorinei au crescut din nou azi în benzinării, la doar două zile de la precedenta majorare de preț. Este a patra scumpire de la începutul anului până acum....
EASA avertizează cu privire la riscurile pentru avioanele de linie care survolează Rusia. Moscova consideră recomandarea ca fiind absurdă
EASA avertizează cu privire la riscurile pentru avioanele de linie care survolează Rusia. Moscova consideră recomandarea ...
Agenţia Federală de Aviaţie a Rusiei a denunţat vineri recomandarea "absurdă" a Uniunii Europene, care a avertizat vineri ...
Opoziția parlamentară din Ucraina a început demersurile de demitere a ministrului Energiei, pe care-l acuză de corupție
Opoziția parlamentară din Ucraina a început demersurile de demitere a ministrului Energiei, pe care-l acuză de corupție
Parlamentari ucraineni de opoziţie au anunţat vineri iniţierea procedurii de demitere a ministrului Energiei, Gherman ...
MAE anunță evacuarea Consulatului României din Los Angeles, din cauza incendiilor puternice din zonă
MAE anunță evacuarea Consulatului României din Los Angeles, din cauza incendiilor puternice din zonă
Autorităţile americane au solicitat evacuarea clădirii Consulatului General al României la Los Angeles, în contextul ...