Cele trei contracte vizează următoarele obiective de investiții rutiere:
⁃ Tronsonul 1 (Boița – Mârșa) din Autostrada Sibiu – Făgăraș
– Tronsonul 2 (Avrig – Arpașul de Jos) din Autostrada Sibiu – Făgăraș
⁃ Secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș din Autostrada Transilvania.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a informat săptămâna trecută că vineri sunt invitați la semnat constructorii care au câștigat contractele pentru loturile 1 și 2 din Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13) și lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș (A3). Amintim că aceste contracte au fost câștigate de turcii de la Makyol, respectiv Construcții Erbașu.
Pentru loturile 1 și 2 din Autostrada Sibiu – Făgăraș, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) urmează să semneze contractele de proiectare și execuție cu firma din Turcia, Makyol. Amintim că același constructor a fost desemnat câștigător pe toate cele patru loturi ale A13 Sibiu – Făgăraș. De altfel, contractele pentru loturile 3 și 4 au fost semnate în august și septembrie.
Constructorul turc Makyol va avea la dispoziție 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni execuție) pentru finalizarea celor 14,25 km ai tronsonului 1, potrivit lui Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. Contractul în valoare de 1,899 miliarde de lei (fără TVA) este finanțat prin Programul Transport 2021 – 2027 (PT).
De asemenea, constructorul din Turcia, Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS, va avea la dispoziție 1,54 miliarde de lei (fără TVA), asigurați prin Programul Transport (PT), pentru construcția celor 19,9 km de autostradă dintre Avrig – Mârșa și Arpașu de Jos ( lotul 2).
Autostrada Sibiu – Făgăraș este compusă din patru tronsoane după cum urmează:
– Tronsonul 1: Boița (Autostrada Sibiu – Pitești) – Avrig – Mârșa (DJ105G): 14,25 km,
– Tronsonul 2: Avrig – Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1): 19,92 km,
– Tronsonul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ105B): 17,61 km,
– Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ105B) – Municipiul Făgăraș (16,26 km) și drum de legatură cu DN1 (5,6 km)
Legat de lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș din Autostrada Transilvania, contestațiile au fost respinse la CNSC, astfel că CNAIR poate semna contractul cu firma desemnată câștigătoare, respectiv Construcții Erbașu.
Pe 4 septembrie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța că încă o secțiune din Autostrada Transilvania are constructor desemnat. Antreprenorul Construcții Erbașu a fost desemnat câștigător pentru realizarea secțiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,35 km), a precizat atunci Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționaele de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Constructorul român va avea la dispoziție 884,12 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (șase luni proiectare, 18 luni execuție) pentru finalizarea lucrărilor pe secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș.