Ministerul Transporturilor propune ajustarea prețurilor în contractele complexurilor energetice pentru transport feroviar de cărbune
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ: Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/acordurilor cadru a serviciilor de transport feroviar de produse energetice/cărbune pentru complexele energetice”, se arată pe site-ul instituției.
La această dată, complexurile energetice au încheiate şi derulează contracte de servicii transport feroviar de produse energetice/cărbune cu OTF (operator de transport feroviar). Preţurile acestor contracte au fost stabilite anterior declanşării conflictului armat din Ucraina şi al crizei mondiale în domeniul pieţelor de energie, spun autorii proiectului.
Ei adaugă că, având în vedere creşterea explozivă a preţurilor la energia electrică, motorină, costului forţei de muncă, operatorii de transport înregistrează pierderi semnificative în derularea acestor contracte, fiind iminentă oprirea/blocarea acestora din cauza dificultăţilor financiare pe care le întâmpină operatorii de transport.
„Pentru a preîntâmpina această situaţie, care ar aduce grave prejudicii atât economiei naţionale, cât şi intereselor populaţiei, luând în considerare şi blocarea livrărilor de gaze de către Rusia, precum şi apropierea perioadei de iarnă 2022-2023, se impune adoptarea unor măsuri urgente de reechilibrare a riscului contractual, pentru a permite continuarea executării contractelor de către operatorii de transport feroviar”, mai spun autoriii proiectului.
Ajustarea stabilită conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se realizează exclusiv pentru restul rămas de prestat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, până la finalizarea contractului.
Ajustarea prevăzută se aplică o dată la 6 (şase luni), pe întreaga perioadă de derulare a contractului.
În vederea ajustării valorii solicitării de plată se utilizează următoarea formulă:
Pa = (k1 x pTUI + k2 x pMOT + k3 x pENERG + k4 x pPERS + k5 x pLOC + k6 x pVAG) x Pi
unde
Pa = preţul actualizat (ajustat)
Pi = preţul iniţial (neactualizat)
k1 = variaţia TUI, în %
pTUI = ponderea TUI în preţul neactualizat
k2 = variaţia preţului motorinei, în %
pMOT = ponderea costului motorinei în preţul neactualizat
k3 = variaţia preţului energiei, în %
pENERG = ponderea costului energiei în preţul neactualizat
k4 = variaţia costului personalului, în %
pPERS = ponderea cheltuielilor cu personalul în preţul neactualizat
k5 = variaţia costului locomotivelor, în %
pLOC = ponderea cheltuielilor cu locomotivele în preţul neactualizat
k6 = variaţia costului vagoanelor, în %
pVAG = ponderea cheltuielilor cu vagoanele în preţul neactualizat.