Ministerul Turismului: Este necesară o radiografie corectă a numărului de turişti din România şi a confortului şi siguranţei acestora
„Statul român are obligaţia să-i protejeze atât pe turiştii români, cât şi pe cei străini care aleg destinaţia România pentru vacanţele lor. În acest scop, în Legea Turismului se regăseşte obligativitatea site-urilor şi a oricăror platforme online să promoveze, în cazul persoanelor juridice, exclusiv structurile de cazare clasificate, iar în cazul persoanelor fizice structurile de cazare înregistrate la administraţia publică locală competentă. În ceea ce priveşte persoanele fizice, acestea vor înregistra spaţiile de cazare doar prin completarea unui formular fie pe suport de hârtie, fie online. Această prevedere se impunea având în vedere faptul că trebuie avută o radiografie corectă atât asupra numărului de turişti din România, dar şi asupra nivelului de confort şi al siguranţei de care atât turiştii români cât şi cei străini beneficiază pe teritoriul ţării noastre”, subliniază sursa citată.
Potrivit ministerului de resort, pentru înregistrarea unităţilor de cazare ce aparţin persoanelor fizice criteriile sunt foarte simplu de îndeplinit şi fac referire, printre altele, şi la salubritatea spaţiului astfel încât turiştii să fie cazaţi în condiţii de igienă şi siguranţă.
Un alt scop pe care Ministerul Turismului îl urmăreşte prin această nouă reglementare este de a avea o evidenţă exactă a numărului de locuri de cazare din România.
Ministerul Turismului anunţă că nu a prevăzut în Legea Turismului niciun fel de taxă sau condiţii speciale pentru înregistrarea/clasificarea operatorilor economici, persoane fizice sau persoane juridice.
„Vă supunem atenţiei articolul 35, alin. 3 din Legea Turismului din care reies clar cele anterior menţionate: „Se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate, inclusiv prin intermediul reţelelor şi instrumentelor electronice de comunicaţie, total sau parţial informatizate, site-urilor sau altor mijloace asemănătoare, contractarea/prestarea serviciilor de publicitate pentru promovarea, ofertarea şi comercializarea serviciilor turistice fără ca beneficiarul acestora, operator economic din turism, să facă dovada deţinerii certificatului de clasificare/înregistrare emis în condiţiile legii de către autoritatea administraţiei publice locale competentă sau a licenţei de turism, după caz”, arată comunicatul citat.
De asemenea, la articolul 35, din Legea Turismului se precizează că operatori economici din turism, persoane fizice, au obigaţia să se înregistreze la autoritatea administraţiei publice locale competentă.
Legea Turismului urmează să fie dezbătută în comisiile din Camera Deputaţilor urmând ca votul final să fie dat în plen.
Actul normativ va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care persoanele fizice sau juridice care închiriază în regim hotelier spaţii de cazare se vor putea înregistra conform noilor reglementări, subliniază MT.