Ministerul Turismului şi ANAT colaborează pentru a găsi soluţii privind garantarea pachetelor turistice

Economica.net
31 08. 2018
bogdan_trif_567654_65457300

Mecanismele analizate urmăresc să asigure o protecţie efectivă a turiştilor români şi, în acelaşi timp, să nu pericliteze activitatea agenţiilor de turism.

‘Am pus mereu preţ pe consultarea mediului de afaceri din turism pentru că toate schimbările legislative trebuie făcute în concordanţă cu nevoile pieţei. Totodată, trebuie să subliniez faptul că principala grijă a Ministerului a fost protejarea turiştilor români. În acelaşi timp, trebuie ca aceste schimbări legislative să nu afecteze dezvoltarea economică din acest domeniu. Doar prin intermediul acestor consultări vom reuşi să ne coordonăm acţiunile cu ANAT astfel încât agenţiile să nu fie afectate de noile modificări”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, soluţia a stat şi stă în dialogul cu industria din turismul românesc.

„Tocmai de aceea i-am aşezat la masă atât pe reprezentaţii agenţiilor de turism, cât şi pe asigurători, brokeri şi reprezentanţi ai băncilor. Mandatul meu va fi permanent axat pe transparenţă şi dialog’, a adăugat Trif.

La rândul său, ANAT reiterează faptul că dialogul dintre mediul privat şi autorităţi este singura posibilitate pentru ca lucrurile să funcţioneze.

‘Analizăm împreună cu Ministerul Turismului orice posibilitate de utilizare a instrumentelor de garantare prevăzute în legislaţia aprobată recent. Am convingerea că dialogul permanent dintre ANAT şi Ministerul Turismului va duce la apariţia unor sisteme de garantare funcţionale şi accesibile agenţiilor de turism, care să vină în avantajul turiştilor. Sunt încrezător că până la finalul anului venim cu soluţii bune pentru piaţa agenţiilor de turism”, a susţinut Nicolae Demetriade, preşedinte ANAT.

ANAT a solicitat permanent schimbarea modului în care sunt asigurate pachetele de călătorie, limita de 50.000 de dolari făcând imposibilă despăgubirea turiştilor afectaţi de insolvenţa unei agenţii.

„Noi suntem primii care ne dorim rezolvarea corectă a problemei asigurărilor şi garantării rambursării banilor plătiţi de turişti. Sperăm să demonstrăm că ANAT este o asociaţie credibilă, pregătită să răspundă modificărilor legislative care urmează’, a continuat Demetriade.

România a fost în pericol de a intra în procedura de infringement din cauza neimplementării a două directive europene care vizau garantarea pachetelor turistice. Adoptarea Ordonanţei de Guvern nr. 2/2018 a eliminat riscul ca România să fie amendată drastic din cauza nerespectării legislaţiei europene.