Ministerul Turismului vrea să ştie unde vă cazaţi

Hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
Economica.net - vin, 20 ian. 2012, 14:23

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice vor fi obligaţi ca în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului nromativ să înscrie unitatea de cazare în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), potrivit MDRT. Ministerul va pune la dispoziţia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date în timp real referitoare la numărul turiştilor cazaţi atât în diferite zone turistice, cât şi în fiecare structură turistică de cazare.

SIET urmăreşte evaziunea fiscală

Astfel, cu ajutorul SIET vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici. „Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici. De asemenea, persoanele care au săvârşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional, sau cele cunoscute ca fiind traficanţi, proxeneţi, prostituate etc., care utilizează serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai uşor de către instituţiile abilitate, aplicaţia implementată prin acest act normativ permiţând acest lucru”, mai arată MDRT.

Nu ai act de identitate nu te cazezi

Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligaţi să asigure, la sosirea turiştilor, completarea formularului „Fişa de anunţare a sosirii şi plecării”, precum şi înregistrarea datelor acestora în SIET.  Completarea fişelor se va face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate. Cei care nu vor avea asupra lor acte de identitate, indiferent că sunt români sau străini nu vor fi cazaţi.

Operatorii economici, iformatorii poliţiei

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice şi personalul de la recepţie vor fi obligaţi să informeze poliţia despre apariţia în unitatea turistică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni şi care au fost date în urmărire, precum şi a altor persoane cunoscute ca traficanţi, turbulenţi, prostituate, proxeneţi etc. Pentru a se înscrie în sistem, proprietarul sau administratorul structurii de cazare va solicita personal autorităţii administraţiei publice centrale cu competenţe în domeniul turismului datele necesare pentru conectarea la SIET.“Aceste date sunt personalizate pentru fiecare operator economic solicitant, proprietar sau administrator al structurii de primire turistică, şi sunt necesare accesării şi introducerii de date în SIET”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Operatorul economic face cererea de intrare în SIET

Pentru înregistrarea şi obţinerea datelor de conectare, proprietarul, administratorul sau persoana împuternicită de acesta depune personal la sediul MDRT o solicitare scrisă, în original, a operatorului economic, copia certificatului de clasificare şi a fişei anexă ale structurii de primire turistică şi copia actului de identitate al proprietarului, administratorului sau al persoanei împuternicite. După analizarea documentelor depuse se va face înregistrarea în SIET a structurii de primire turistice respective, eliberându-i-se solicitantului, pe loc sau în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete, datele de conectare. Hotelierii care desfăşoară activităţi de cazare fragmentat, pe perioada unui an calendaristic, sunt obligaţi să notifice în SIET data suspendării temporare a activităţii de cazare, respectiv a reluării activităţii, în ziua în care intervin aceste situaţii.  Dacă pe parcursul unei zile hoteliere, acelaşi spaţiu de cazare este ocupat succesiv de mai mulţi turişti, fiecare dintre aceştia va completa fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor şi va fi înregistrat în SIET. Deasemenea, agenţii care nu au niciun turist într-o zi sunt obligaţi să facă această specificaţie.

SIET se află în teste

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la începutul lunii ianuarie că sistemul informatic de evidenţă a turiştilor la nivel naţional se află în teste şi va începe să funcţioneze din luna ianuarie. „Este gata din luna decembrie, este în teste, şi urmează să îl anunţăm oficial şi să trecem la implementarea lui generalizată în luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenţă a turiştilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului”, a spus Elena Udrea.  Ea a adăugat că prin acest sistem se încearcă ţinerea unei evidenţe în timp real a turiştilor cazaţi în structurile de primire. „Pe de o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de altă parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru că acest sistem se va implementa în structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta în continuare cu evaziunea fiscală în structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, şi aici va trebui să găsim o soluţie la nivelul guvernului, pentru că ce ne împiedică în această situaţie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privată. Atât timp cât proprietarul structurii respective nu a declarat-o ca structură de cazare turistică, este considerată proprietate privată, poate fi declarat domiciliul persoanei respective şi atunci este imposibil să poţi să intri şi să verifici ce fel de activităţi se întâmplă în locaţia respectivă”, mai spunea Elena Udrea.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a lansat licitația pentru reabilitarea a patru dintre cele șase grupuri ale hidrocentralei Stejaru. Celelalte două au......
Sindicaliștii din Sănătate ar putea ieși la proteste, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”
Sindicaliștii din Sănătate ar putea ieși la proteste, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”
Sistemul de sănătate este cel mai afectat de măsurile fiscale din "ordonanţa trenuleţ", în condiţiile în care toate ...
Voucherele de vacanță rămân în vigoare și în 2025, dar cu o condiție. Anunț de ultimă oră
Voucherele de vacanță rămân în vigoare și în 2025, dar cu o condiție. Anunț de ultimă oră
Voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, ...
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, ...