Ministerul va finaliza strategia pentru IMM-uri săptămâna aceasta – secretar de stat
Aceasta a fost prezentă la Braşov la o întrevedere cu oamenii de afaceri braşoveni, în cadrul unei serii de întâlniri cu mediul de afaceri şi cu autorităţile publice locale, menite să ‘identifice problemele, dar şi propunerile şi sugestiile cu care se confruntă aceştia’.
‘Avem în lucru şi sperăm să finalizăm până la sfârşitul săptămânii, strategia pentru susţinerea IMM-urilor şi dezvoltarea mediului de afaceri, Strategia Orizont 2020, în care, ca direcţii de acţiune principale, avem sprijinirea antreprenoriatului, accesul IMM-urilor la pieţe, la finanţare, la inovare, dar şi la activitatea administraţiei publice, la necesităţile mediului de afaceri. Avem, după cum se ştie, o serie de programe cu finanţare de la bugetul de stat pentru crearea şi dezvoltarea de întreprinderi. Vom lansa în foarte scurt timp programul ‘România HUB’, program integral de pregătire, care oferă studenţilor întreprinzători şi potenţialilor întreprinzători asistenţă tehnică, consiliere sau instruire, dar şi un cadru instituţional pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru crearea şi dezvoltarea de întreprinderi’, a explicat Anca Laura Ionescu.
Programul include patru ateliere de lucru. Un prim atelier se numeşte ‘Mai aproape de tineri’ în care studenţii fac un studiu de practică de 10 zile, într-una din structurile HUB, fie la sediul departamentului din Bucureşti, fie în cadrul oficiilor teritoriale. La finalul studiului, studenţii primesc o scrisoare de recomandare şi certificatul de practică.
Reprezentantul Ministerului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism le-a vorbit oamenilor de afaceri despre blocarea în Parlament a propunerii legislative privind impozitul de 1,5 % pentru construcţiile speciale, însă a precizat că speră ca Ministerul Finanţelor Publice să vină cu o listă de construcţii ‘care pot fi cu adevărat importante, nu curtea betonată, sistemul de stingere a incendiilor sau alte construcţii din grupa unu din catalogul mijloacelor fixe’.
Oamenii de afaceri prezenţi la întâlnire s-au plâns în continuare de marea birocraţie, de fiscalitate, de munca la negru şi au rugat să fie sprijiniţi mult mai mult, iar desele promisiuni să fie puse în practică.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Silviu Costea, a precizat că IMM-urile aşteaptă măsurile de relaxare fiscală promise de Guvern şi, chiar dacă, la Braşov, numărul firmelor a crescut faţă de anul trecut, nivelul anului 2009 nu a fost realizat în ceea ce priveşte înfiinţarea de IMM-uri.
‘Atâta timp cât ştim cu toţii că anul trecut a fost un an de creştere economică, aşteptăm ca în acesta să vină şi măsurile de relaxare fiscală. Se pare că, deocamdată, sunt la nivelul declarativ şi de promisiuni, nu au apărut la nivel concret, dar sperăm că după această întâlnire ministerul să ne sprijine în problemele noastre. Aşteptăm reducerea CAS pentru angajatori, neimpozitarea profitului reinvestit şi alte facilităţi promise’, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.
El a precizat că, în primele trei luni ale anului, la Braşov s-au deschis 38 de societăţi cu capital străin, ceea ce arată că oraşul devine atractiv din punct de vedere al capitalului de peste hotare. De asemenea, Costea a menţionat că 40% din producţia judeţului se exportă în Germania şi 10% în Franţa, ‘două ţări mari care ne dau speranţă pentru viitorul economic al judeţului’.