‘O mare majoritate dintre state s-au angajat în privinţa principiului de relocare (a celor 120.000 de refugiaţi), însă nu toată lumea este pentru moment de acord’, a recunoscut ministrul luxemburghez pentru imigraţie şi azil, Jean Asselborn, care a prezidat Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne desfăşurat la Bruxelles.
Totuşi, miniştrii de interne din UE au dat luni aprobarea finală pentru transferul în următorii doi ani a 40.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia spre alte ţări din blocul comunitar.
Decizia din cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles deschide calea pentru înfiinţarea de aşa-numite ‘hotspot’-uri în Grecia şi Italia pentru a-i înregistra pe refugiaţi şi a determina care dintre ei au motive reale pentru a solicita azil.
Această relocalizare se desfăşoară pe o bază voluntară, ţările UE angajându-se până în prezent să preia 32.256 de solicitanţi de azil din cei 40.000 care ar trebui transferaţi până la sfârşitul anului.
Potrivit unei purtătoare de cuvânt a CE, primele transferuri de solicitanţi de azil ar putea avea loc ‘în următoarele săptămâni’.