Miniştrii apărării europeni se opun furnizării de arme Ucrainei
Statele Unite ale Americii analizează posibilitatea de a furniza arme Ucrainei în lupta împotriva separatiştilor proruşi, deşi, pentru moment, nu a fost luată nicio decizie, au afirmat importanţi oficiali americani.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko le-a cerut de asemenea statelor membre NATO să trimită arme ţării sale, scrie Agerpres.
Mai mulţi miniştri ai apărării europeni care au participat la o reuniune a NATO la Bruxelles şi-au exprimat opoziţia faţă de trimiterea de arme către Ucraina, temându-se să această decizie ar putea alimenta conflictul.
‘Mai multe arme în această regiune nu ne va aduce mai aproape de o soluţie şi nu va pune capăt suferinţei populaţiei’, a declarat ministrul german al apărării Ursula von der Leyen, pentru reporteri. ‘Trebuie să facem presiune asupra separatiştilor şi Rusiei prin mijloace economice şi politice pentru a găsi o soluţie la masa discuţiilor şi nu pe câmpul (de luptă), pentru că a da impuls unei posibile escaladări nu este o soluţie bună’, a spus ea.
La rândul său, ministrul olandez al apărării Jeanine Hennis-Plasschaert a afirmat că, în opinia sa, majoritatea aliaţilor, ‘în special Olanda, va insista pe sprijinul non-letal pentru Ucraina. Dialogul politic este singura cale de ieşi din criză’, a spus ea.
Şi ministrul apărării italian Roberta Pinotti a afirmat că Roma se opune furnizării de armament letal Ucrainei. ‘Trebuie să reducem temperatura crizei, nu să o creştem’, a declarat ea pentru reporteri.
Ministrul britanic al apărării Michael Fallon a afirmat că Londra ‘va vedea ce poate face pentru a oferi antrenament şi echipament neletal’.
Ministrul lituanian al apărării Juozas Olekas a declarat că ţara sa a sprijinit Ucraina cu ‘câteva elemente’ pentru armată solicitate de Poroşenko, însă a refuzat să dea detalii.
Ministrul apărării american Chuck Hagel a refuzat să răspundă dacă sprijină trimiterea de arme defensive Ucrainei, însă a subliniat că ‘nu trebuie să uităm ce a spus preşedintele Obama, ce au spus liderii ţărilor europene….Această problemă nu va fi rezolvată militar’, a spus oficialul american.