Miniştrii de externe ai UE au deschis calea pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei

Miniştrii de externe ai statelor UE au pus bazele, joi seară, extinderii listei de sancţiuni care îi vizează pe separatiştii ucraineni şi pe susţinătorii lor de la Moscova, în contextul intensificării luptelor din estul Ucrainei, relatează DPA.
Economica.net - vin, 30 ian. 2015, 08:25
Miniştrii de externe ai UE au deschis calea pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei

‘Sperăm ca acest lucru să ajute la crearea de presiune în special asupra Rusiei, pentru ca aceasta să facă paşi pozitivi, şi la evitarea paşilor negativi la care am asistat în ultimele zile’, a declarat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Luptele dintre separatiştii proruşi şi trupele ucrainene s-au soldat cu zeci de morţi în ultimele zile. Orice noi sancţiuni îi vor viza pe separatiştii proruşi din Ucraina şi pe susţinătorii lor de la Moscova, au declarat diplomaţi citaţi de DPA.

Cei 28 de miniştri ai blocului comunitar au afirmat într-o declaraţie comună că au fost ‘şocaţi de numărul mare de victime’ în ultimele lupte şi au condamnat utilizarea ‘bombardamentelor nediscriminatorii’ în zone rezidenţiale.

SUA au salutat paşii adoptaţi în direcţia înăspririi sancţiunilor UE. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că se poate aprecia, în mod rezonabil, că SUA iau în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei.

‘Nu poate exista vreo interpretare greşită în ceea ce priveşte rolul Rusiei în escaladarea violenţei’, a afirmat la rândul ei purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki.

Ministerul de Externe belarus a anunţat că grupul de contact format din reprezentanţii Rusiei, Ucrainei şi OSCE se va reuni vineri la Minsk, angajând discuţii pentru un nou acord de încetare a focului.

Liderii separatişti au declarat că vor participa la discuţii şi că principala lor preocupare va fi implementarea unui armistiţiu. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a afirmat însă pentru DPA că încă au loc consultări asupra datei şi formatului noii întâlniri a grupului de contact.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, i-a avertizat pe separatişti că dacă vor trece la o ofensivă militară la scară mare, ‘o reacţie clară din partea Europei va fi inevitabilă’.

Pentru moment, Steinmeier şi cei 27 de omologi ai săi au cerut să se întocmească o nouă listă de persoane şi entităţi care vor afectate de interdicţii de călătorie şi îngheţarea averilor, care să le fie prezentată în termen de o săptămână, ei urmând să ia o decizie în acest sens la reuniunea pe care o vor avea la 9 februarie.

Miniştrii UE au mai decis să extindă până în septembrie lotul de sancţiuni deja adoptate care urmau să expire în martie şi care îi vizează pe cei consideraţi responsabili pentru destabilizarea Ucrainei.

Miniştrii de externe ai UE au cerut să se continue munca pregătitoare pentru ‘orice acţiune adecvată’ pe care ar putea-o întreprinde UE pentru a încuraja implementarea acordurilor de pace existente.

De asemenea, miniştrii au subliniat că există ‘dovezi ale unui sprijin continuat şi în creştere acordat separatiştilor de către Rusia’.

Întrebată dacă ar putea fi luate în calcul noi sancţiuni economice faţă de Rusia, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a răspuns: ‘Când vorbim despre orice acţiune, chiar asta vrem să spunem’.

Sancţiunile economice la adresa Moscovei s-au dovedit a fi controversate în UE, existând dezacorduri în privinţa eficienţei lor şi preocupări privind impactul asupra blocului comunitar.

‘Nu pot să spun că sunt fericită că am luat aceste decizii, deoarece cred că situaţia din teren din Ucraina nu ne permite acest lucru. Dar este un lucru de care sunt fericită – acela că ne-am păstrat unitatea’, a adăugat Federica Mogherini.

În cadrul convorbirilor au existat preocupări că Grecia ar putea bloca noi măsuri restrictive, după ce noul guvern de extremă stânga a obiectat în această săptămână faţă de anunţul liderilor UE privind posibila adoptare de noi sancţiuni. Ministrul grec de finanţe a declarat însă ulterior că problema nu o reprezintă sancţiunile, ci lipsa unei consultări adecvate.

‘Grecia depune eforturi pentru restaurarea păcii şi stabilităţii în Ucraina şi, în acelaşi timp, pentru a preveni apariţia unei falii între UE şi Rusia’, a declarat noul ministru de externe al ţării, Nikos Kotzias, la Bruxelles.

Sancţiunile UE au avut puţin efect în stoparea luptelor în Ucraina, dar ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a subliniat că acestea reprezintă cea mai bună cale de urmat. ‘Să fim răbdători, să le lăsăm să lucreze şi sper, cred, că gândirea raţională va interveni în cele din urmă’, a spus şeful diplomaţiei de la Vilnius.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...