Miniştrii de Finanţe din G7 vor susţine prelungirea moratoriului plăţii datoriilor ţărilor sărace

Economica.net
25 09. 2020
calcul_audit_54333579_84184800

Vineri este programată o videoconferinţă a miniştrilor de Finanţe din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada, ocazie cu care se va discuta evoluţia economiei mondiale şi impactul noului coronavirus care a afectat aproape 32 de milioane de persoane din întreaga lume şi a provocat aproximativ 977.000 de decese.

Deşi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a pledat în favoarea prelungirii cu un an, până în 2021, a termenului limită pentru programul de suspendare a plăţii datoriilor, sursele citate de Reuters susţin că cel mai probabil miniştrii de Finanţe din G7 vor sprijini doar o prelungire iniţială cu şase luni.

„Există un sprijin pentru o prelungire cu şase luni şi va avea loc o discuţie cu privire la chestiune mai amplă a restructurării datoriilor”, a declarat una dintre surse.

Sprijinul exprimat de miniştrii de Finanţe din G7 pentru o prelungire a moratoriului datoriilor, până în luna iunie 2021, ar facilita luarea unei decizii de către Grupul G20. Miniştrii de Finanţe din G20 urmează să se reunească în data de 14 octombrie însă cel mai probabil decizia cu privire la prelungirea moratoriului datoriilor va fi adoptată în mod oficial de liderii G20 la summitul lor din noiembrie.

Sursele citate de Reuters susţin că la videoconferinţa de vineri, miniştri de Finanţe din G7 ar urma să discute şi despre sustenabilitatea pe termen lung a datoriilor ţărilor sărace care se luptau cu un grad ridicat de îndatorare înainte de şocul provocat de pandemie. Aceste discuţii reflectă o creştere a gradului de conştientizare în sânul comunităţii internaţionale că unele ţări ar putea avea nevoie de o restructurare a datoriilor lor, a adăugat sursa.

Potrivit unui program, denumit Debt Service Suspension Initiative (DSSI), marile economii ale lumii din G20 au convenit în luna aprilie să ofere un moratoriu la plata datoriilor pentru 73 din cele mai sărace ţări ale lumii până la finele anului. Recent preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass a apreciat că deşi iniţiativa G20 este un bun punct de plecare, este nevoie de soluţii mai ample şi de durată.