‘Este un mesaj politic important. Într-adevăr, primele relocări ale persoanelor care au nevoie de protecţie internaţională pot începe rapid’, a declarat ministrul luxemburghez pentru imigraţi şi azil, Jean Asselborn, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.
Decizia din cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles deschide calea pentru înfiinţarea de aşa-numite ‘hotspot’-uri în Grecia şi Italia pentru a-i înregistra pe refugiaţi şi a determina care dintre ei au motive reale pentru a solicita azil.
Această relocalizare se desfăşoară pe o bază voluntară, ţările UE angajându-se până în prezent să preia 32.256 de solicitanţi de azil din cei 40.000 care ar trebui transferaţi până la sfârşitul anului.
Potrivit unei purtătoare de cuvânt a CE, primele transferuri de solicitanţi de azil ar putea avea loc ‘în următoarele săptămâni’.
În ceea ce priveşte ceilalţi 120.000 de solicitanţi de azil, pentru preluarea cărora CE a propus cote obligatorii săptămâna trecută, miniştrii de interne nu au ajuns încă la un acord.
Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a subliniat necesitatea unui răspuns urgent la ‘dramele umanitare’ din Europa, în timp ce omologul său german Thomas de Maiziere a spus că miniştrii ‘lucrează în acest sens, însă nu ştiu dacă vom reuşi astăzi’.
‘Credem că soluţia nu o reprezintă cotele’, a declarat la Bruxelles ministrul slovac de interne, Robert Kalniak. Frontierele deschise din Europa ar face imposibil ca refugiaţii să poată fi ţinuţi într-o ţară pe care nu au ales-o, a adăugat el.