‘Ucraina este ţara cea mai coruptă din Europa şi trebuie, în mod cert, să ieşim din acest impas’, a declarat pentru AFP noul ministru al economiei din Ucraina, Aivaras Abromavicius, de origine lituaniană. ‘În Ucraina, toată lumea îi cunoaşte pe toţi aceşti inspectori, responsabili cu reglementarea şi emiţători de licenţe. Toate aceste activităţi sunt însoţite de un înalt nivel de corupţie’, a subliniat Abromavicius, descriindu-şi propriul minister ca pe ‘un monstru’ cu 1.300 de funcţionari.
‘Sistemul trebuie schimbat, pentru a scăpa de toate aceste funcţii care nu sunt necesare şi care au fost create pentru a ‘racketa’ (de la rackeţi, infractori din spaţiul ex-sovietic)’, a mai spus ministrul ucrainean al economiei, promiţând să ‘reducă birocraţia, inspecţiile, toate regulile inutile, pentru ca în final climatul să se amelioreze pentru investitori’.
Ucraina este sfâşiată de un conflict armat în est şi lovită de o criză economică fără precedent. Lupta împotriva corupţiei figurează pe primul loc pe lista exigenţelor formulate de creditorii internaţionali, printre care se numără şi Uniunea Europeană (UE), al cărei ajutor financiar este acordat în schimbul reformelor.
Fondul Monetar Internaţional (FMI), care i-a promis Kievului 27 de miliarde de dolari sub formă de împrumuturi, dintre care 17 miliarde vor fi furnizaţi chiar de instituţie, a anunţat deja în noiembrie că, până la sfârşitul lui 2015, Ucraina va avea nevoie de alte 19 miliarde suplimentare, pentru a evita falimentul.
Noul guvern proeuropean, rezultat în urma alegerilor din 16 octombrie, intenţionează să adopte, în următoarele săptămâni, o serie de legi anticorupţie şi care vizează reforme de amploare, cerute de creditorii internaţionali.
‘Obiectivul nostru este de a aduce populaţia în zona verde a economiei, pentru ca oamenii să-şi plătească impozitele’, a explicat, la rândul său, noul ministru al finanţelor al Ucrainei, americanca naturalizată Natalia Jaresko, fostă membră a Departamentului de Stat al SUA şi directoare a unor fonduri de investiţii.