Miniștrii energiei din UE au refuzat propunerea celor din România, Grecia și Bulgaria de a se impune o nouă taxă pe energie

16 10. 2024
bani-electricitate

“O solicitare din partea trioului balcanic de miniștri ai energiei – Thodoris Skylakakis din Grecia, Vladimir Malinov din Bulgaria și Sebastian Burduja din România – privind o taxă extraordinară pe profiturile excepționale ale producătorilor și comercianților de energie electrică, ale cărei venituri fiscale rezultate ar urma să fie redistribuite pentru a reduce povara costurilor energiei asupra consumatorilor, a fost în mare măsură trecută cu vederea de omologii lor europeni”, potrivit sursei citate.

Miniștrii Energiei au rămas concentrați pe principalele probleme ale reuniunii: infrastructura energetică deteriorată a Ucrainei, strategiile de sprijin pentru țara în dificultate, precum și riscul unei dependențe sporite de gazul rusesc.

Deși decidenții au discutat despre măsurile potențiale de îmbunătățire a capacităților de interconectare din Balcani și au schițat măsuri pe termen scurt și lung pentru îmbunătățirea fluxului transfrontalier de energie electrică, aceștia nu au reușit să discute despre acțiuni sau angajamente concrete, printre care era și taxa extraordinară propusă, ca măsură imediată, asupra profiturilor excepționale ale producătorilor. Potrivit lui Skylakakis, ministrul grec al energiei, modernizarea interconexiunilor reprezintă o soluție pe termen lung care necesită între șase și opt ani.

Amintim că, într-o scrisoare semnată de cei trei miniștri, se cerea Comisiei Europene, printre altele,  instituirea unei taxe asupra producătorilor inframarginali de energie (deci inclusiv cărbune și regenerabile) și asupra veniturilor traderillor. Este adevărat însă că România încă are un astfel de sistem de impozitare, instituit în criza energetică și care nu a fost încă ridicat. Potrivit acestuia, veniturile obțiinute de producătorii de energie electrică (mai puțin cei care dau în funcțiune noi capacități) din prețuri de peste 400 de lei/MWh sunt impozitate 100%, iar câștigul traderilor este impozitat în procent de 98%.

Puteți citi mai departe ce a spus ministrul român, Sebastian Burduja:

Burduja a propus o monitorizare strictă din partea CE a capacităţii fluxurilor de energie transfrontaliere în ţările de tranzit