Sursele citate de Reuters, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au salutat abordarea ambiţioasă a Ucrainei, care a identificat 15 domenii cheie şi 69 de planuri de reformă. Sursele nu au oferit detalii cu privire la aceste planuri de reformă, dar au precizat că miniştrii europeni ai Finanţelor le vor discuta la o reuniune care va avea loc săptămâna aceasta la Luxemburg, scrie Agerpres.
Facilitatea pentru Ucraina a Uniunii Europene are un buget total de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027. Sprijinul financiar sub formă de granturi, care reprezintă o treime din facilitate, în timp ce restul de două treimi sunt sub formă de împrumuturi, urmează să fie furnizat pe baza implementării unor reforme de către Ucraina.
Pe lângă sprijinul financiar prin fondurile de la UE, Guvernul german vrea să ajute companiile şi actorii din sectorul privat care participă la reconstrucţia Ucrainei cu 15 măsuri pe care ministrul german al Economiei le-a prezentat miercuri. Printre aceste măsuri se numără subsidii şi reduceri de dobândă pentru IMM-urile din Ucraina, precum şi garanţii de investiţii pentru firmele germane care investesc în Ucraina.
„Fondurile publice nu vor fi suficiente pentru reconstrucţie. În consecinţă, Guvernul german se concentrează pe implicarea mai mare a sectorului privat în reconstrucţia şi modernizarea Ucrainei”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
De asemenea, Ministerul german al Dezvoltării lucrează împreună cu Guvernul ucrainean pentru înfiinţarea unei instituţii pentru reconstrucţie economică, care copiază modelul băncii publice KfW, înfiinţată în 1948 pentru a ajuta la reconstrucţia economiei germane după război.