Este vorba de deschiderea în faţa concurenţei a ultimului bastion al transportului feroviar în UE, având în vedere că liberalizarea în domeniul transportului feroviar de marfă şi pe liniile internaţionale a avut deja loc.
Potrivit unui acord convenit joi la Luxemburg, transportul feroviar de persoane pe principalele linii interne va fi liberalizat începând din 2020 iar pentru rutele regionale începând din 2026. Acordul convenit joi urmează să fac obiectul unor discuţii între Consiliul şi Parlamentul European, în vederea unui compromis definitiv în 2016.
Cu toate acestea este vorba de o liberalizare mult mai lentă decât calendarul iniţial propus de Comisia Europeană în 2013, în special pentru rutele regionale care sunt deseori subvenţionate în mai multe state membre ale UE. Iniţial, ideea era ca aceste linii să fie deschise în faţa concurenţei încă din 2019, dată amânată acum pentru 2026, cu anumite condiţii.
Secretarul de stat în Ministerul francez al Transporturilor, Alain Vidalies, a precizat care sunt aceste condiţii care ar putea fi foarte restrictive. ‘Contractele în curs se vor derula până la capăt, ceea ce înseamnă că dacă există contracte care nu se vor termina în 2026 ele se vor derula şi după această dată. Începând din 2026 ar trebui să se aplice noile reguli însă în realitate acest termen ar putea să fie chiar şi 2030 dacă există contracte semnate anterior’, a subliniat Alain Vidalies.
Până în prezent, doar două dintre cele 28 de state membre UE au pus în practică o liberalizare totală a transporturilor feroviare: Marea Britanie şi Suedia. Celelalte 26 de state au făcut-o în diverse grade. De exemplu, în Germania deschiderea în faţa concurenţei a transportului feroviar pe rutele regionale începând din 2002 a permis ca aceste rute să devină mai competitive în timp ce subvenţiile publice au scăzut.