UE amenință Rusia cu noi sancțiuni pentru subminarea suveranității Ucrainei

Economica.net
22 07. 2014
uniunea_europeana_69564700_77146200_48974500_84828300_61338200

Consiliul miniștrilor de Externe din UE a amânat însă adoptarea vreunei măsuri concrete.

Uniunea Europeană şi statele sale membre se declară profund şocate şi întristate de doborârea aeronavei Malaysia Airlines din Doneţk şi de pierderea tragică a atât de multe vieţi nevinovate, se arată în concluziile adoptate marţi de miniştrii de externe ai Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles.

‘Cetăţeni de mai multe naţionalităţi, inclusiv din Uniunea Europeană, au fost ucişi, iar noi dorim să ne transmitem condoleanţele cele mai profunde. UE salută adoptarea în unanimitate a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU din 21 iulie 2014 şi consideră că aceasta trebuie aplicată pe deplin’, subliniază documentul menţionat.

Totodată, UE face un apel către grupurile separatiste din zona accidentului să asigure pe deplin accesul imediat, în condiţii de siguranţă şi securitate, astfel încât să poate fi efectuată identificarea victimelor, recuperarea resturilor umane, a bunurilor celor decedaţi şi asigurarea repatrierii rapide şi în condiţii demne a acestora. În acest sens, Uniunea se aşteaptă ca toţi cei vizaţi să păstreze intact locul accidentului, inclusiv în ceea ce priveşte resturile de echipament sau obiecte personale.

Uniunea Europeană sprijină apelul Consiliului de Securitate al ONU pentru o anchetă internaţională completă, transparentă şi independentă, în conformitate cu liniile directoare internaţionale ale aviaţiei civile, inclusiv cu participarea unor experţi tehnici şi medicolegali din partea guvernelor ucrainean, malaezian şi olandez, şi nu numai. UE subliniază faptul că cei direct şi indirect responsabili pentru doborârea aeronavei MH17 trebuie să fie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei şi invită toate statele şi părţile să coopereze pe deplin în acest scop.

În context, Consiliul European îndeamnă Federaţia Rusă să-şi utilizeze în mod activ influenţa asupra grupurilor armate ilegale, cu scopul de a obţine acces deplin şi cooperarea acestora pentru o anchetă neîngrădită. În acest sens, misiunii speciale de monitorizare a OSCE, deja prezentă în estul Ucrainei, ar trebui să i se permită să se implice pe deplin în facilitarea accesului în condiţii de siguranţă a celor care desfăşoară investigaţiile. Totodată, Consiliul îndeamnă Rusia să stopeze creşterea fluxului de arme, echipamente şi militanţi peste graniţă. Consiliul îndeamnă în continuare Rusia să îşi retragă trupele suplimentare din zona de frontieră.

Consiliul European este de acord să accelereze elaborarea unor măsuri specifice convenite la reuniunea extraordinară a Consiliului de la 16 iulie, în special pentru a stabili imediat o listă de entităţi şi persoane, inclusiv din Federaţia Rusă, pentru a fi listate în conformitate cu criteriile îmbunătăţite adoptate de Consiliu la 18 iulie. După aceea, pentru a extinde măsurile restrictive, îndreptate împotriva unor persoane fizice sau entităţi care oferă în mod activ materiale sau sprijin financiar factorilor de decizie ruşi responsabili pentru anexarea Crimeii sau destabilizarea zonei de est a Ucrainei.

Consiliul şi-a reiterat angajamentele asumate anterior şi disponibilitatea de a introduce fără întârziere un pachet de noi măsuri restrictive semnificative, în cazul în care cooperarea deplină şi imediată la cerinţele de mai sus nu reuşeşte să se materializeze. În acest sens, Consiliul solicită Comisiei şi SEAE să finalizeze lucrările pregătitoare privind măsurile posibile vizate şi să prezinte propuneri pentru luarea de măsuri, inclusiv cu privire la accesul la pieţele de capital, de apărare, produse cu dublă utilizare, precum şi a tehnologiilor sensibile, inclusiv în sectorul energetic. Rezultatele vor fi prezentate joi.

În fine, Consiliul a reamintit cele patru etape specifice solicitate de Consiliul European în concluziile sale din 27 iunie. Acesta condamnă cu fermitate continuarea activităţilor ilegale de către militanţi armatele din estul Ucrainei şi din alte părţi, care au cauzat moartea a numeroşi oameni nevinovaţi. În continuare, este posibilă desemnarea acestor grupuri drept organizaţii teroriste. Consiliul şi-a subliniat sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina, precum şi necesitatea de a pune în aplicare fără nicio întârziere planul de pace al preşedintelui Petro Poroşenko.