„În primele 15 zile după inaugurare, în care nu au fost percepute taxe de trecere, podul a fost traversat de 31.000 de autoturisme, autocare şi camioane, ceea ce este mult peste aşteptările noastre. În prima săptămână a lunii iulie, după introducerea taxelor, traficul a scăzut cu numai 25%, situându-se tot peste estimări”, spune Papazov.
El este de părere că aceste date arată că cei care susţineau că podul nu va fi folosit mult nu au avut dreptate. Ministrul notează că, potrivit estimărilor preliminare, în primul an podul va fi traversat de 415.000 vehicule, dintre care 186.000 autoturisme, 20.000 de autocare şi 209.000 de camioane.
Papazov îşi exprimă dezacordul cu cei care afirmă că podul între Calafat şi Vidin este ‘un pod către nimic’. ”În următoarea perioadă de programare financiară vor fi finalizate şoselele de centură ale oraşelor Monta şi Vraţa, situate pe şoseaua dintre Vidin şi Sofia, iar agenţia rutieră face proiectele pentru autostrăzile dintre Vidin, Montana şi Vraţa. Avem intenţia să începem lucrările de construcţie la începutul următorii perioade de programare. Puţin mai târziu va începe modernizarea şi a ultimului tronson din drumul Vidin-Sofia, cel dintre Mezdra şi Botevgrad”, spune el.
Ministrul bulgar adaugă că transportul feroviar este de importanţă crucială şi de aceea în următoarea perioadă de programare va începe modernizarea căii ferate între Vidin şi Sofia prin instrumentul Connecting Europe. În acest moment, trenurile pot circula pe noul pod cu o viteză 160 km pe oră, în timp ce viteza lor între Vidin şi Sofia este de circa 50-55 km pe oră. Papazov adaugă că modernizarea completă a căii ferate Vidin-Sofia este o investiţie foarte mare, valoarea totală ridicându se la circa 2 miliarde de euro. De aceea, el a dispus o reevaluare a tuturor costurilor în vederea optimizării preţului. ”Partea română ne-a confirmat că va fi modernizată şi calea ferată dintre Calafat şi Craiova”, mai spune el.