‘O comparaţie cu anii ’20’, când Germania învinsă în 1918 era sufocată de cereri de reparaţii, ‘sau cu 1953 nu are nimic de a face cu situaţia cu care ne-am confruntat în ultimii ani în zona euro (…) asta duce la confuzie’, a declarat Schauble, care se opune oricărei reduceri a datoriei elene, în cadrul unui simpozion al Bundesbank de la Frankfurt.
Mai mulţi economişti, printre care francezul Thomas Piketty au întrebat-o pe şefa guvernului federal german despre posibilitatea reducerii datoriei Greciei. Joi, Angela Merkel a respins din nou această ipoteză, apreciind că ‘nici nu se pune problema’.
‘Germania este ţara care niciodată nu şi-a plătit datoriile. Nu este legitim să le dai lecţii altor naţiuni’, a scris Piketty în săptămânalul german Die Zeit. El a reamintit că în 1953, la opt ani după înfrângerea Germaniei naziste, Aliaţii au şters la conferinţa de la Londra ‘60% din datoria externă’ a tinerei Republici Federale Germania.
Miercuri, premierul grec Alexis Tsipras a folosit acelaşi argument la Strasbourg: ‘În 1953, popoarele europene au arătat ce este solidaritatea europeană. 60% din datoria Germaniei a fost ştearsă. A fost manifestarea cea mai semnificativă de solidaritate din istorie’, a spus el în faţa eurodeputaţilor.
‘Această paralelă predispune la confuzie, nu faceţi această greşeală’, a subliniat Schauble. ‘Evident, a existat nazismul şi aliaţii au luat decizia foarte inteligentă de a anula datoria Germaniei după Al Doilea Război Mondial dar circumstanţele sunt total diferite’, a mai spus el.
Asfixiată de o datorie colosală, Atena are termen până la miezul nopţii (22.00 GMT) pentru a propune un nou program de reforme cu care speră să-i convingă pe europeni să le acorde un nou ajutor şi să rămână în zona euro, notează AFP.