Ministrul Agriculturii: Analizăm fiecare portiţă legislativă pentru ca preţurile să nu crească înainte de reducerea TVA

Vom analiza fiecare portiţă legislativă, împreună cu instituţiile abilitate, Consiliul Concurenţei şi ANPC, astfel încât să nu existe o creştere a preţurilor alimentelor înainte de reducerea TVA la 9%, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la finalului vizitei la fabrica de iaurturi Danone din Bucureşti.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 12:59
Ministrul Agriculturii: Analizăm fiecare portiţă legislativă pentru ca preţurile să nu crească înainte de reducerea TVA

‘În ultimele zile există această percepţie că unele magazine vor să mărească preţurile înainte de reducerea TVA. Noi suntem foarte atenţi, dar în egală măsură şi cei de la Consiliul Concurenţei şi de la ANPC. În măsura în care legea ne va permite, vom interveni cu siguranţă. Eu am avut discuţii la MADR cu retailerii şi ne-au asigurat că nu vor creşte preţurile până la 1 iunie. O să propunem, în zilele următoare, soluţii de genul preţ vechi – preţ nou. Nu ştiu dacă este fezabil pentru fiecare hipermarket, dar vom analiza fiecare portiţă legislativă astfel încât să ne asigurăm că va beneficia de reducerea TVA consumatorul final, adică 20 milioane de români. Consider că toate semnalele din piaţă sunt foarte bune de aici plecăm în discuţiile noastre cu toate instituţiile. Asociaţia Marilor Retaileri de Magazine ne-a asigurat că nu vor creşte preţurile în această perioadă, dar de la asigurări şi până la ceea ce se întâmplă în practică trebuie să analizăm cu toate instituţiile statului’, a menţionat şeful MADR.

Acesta a precizat că reducerea TVA la lapte şi produse lactate de la 1 iunie se va vedea printr-o scădere a preţului la raft, dar va însemna şi o relansare a consumului, scrie Agerpres.

‘Dacă iniţial nu se vorbea de reducerea TVA la lapte şi produse lactate, am insistat foarte tare şi eu şi primul ministru, mai ales pe fondul reducerii cotelor de lapte, să avem o măsură care să vină în sprijinul procesatorilor, producătorilor şi tuturor celor care sunt pe filiera laptelui. Rezultatul final va fi acela, şi sunt convins de acest lucru, că preţul va scădea. De asemenea, reducerea TVA înseamnă şi o relansare a consumului, înseamnă mai mult lapte de procesat în această unitate şi mai mult lapte de vândut către unităţile de procesare de fermieri. Înţeleg că există o relaţie foarte bună între fermierii tradiţionali ai Danone şi m-aş bucura ca în toată ţara să existe astfel de relaţii şi să nu se mai vorbească de contracte care să reglementeze relaţia dintre producători şi procesatori şi acele discuţii legate de preţ respectiv că procesatorii micşorează sau cresc preţul atunci când doresc’, a spus Constantin.

Directorul general Danone pentru Europa de Sud-Est, Dieter Schulz, este optimist în privinţa creşterii vânzărilor companiei după reducerea TVA la lapte şi produse lactate, dar şi în ceea ce priveşte creşterea consumului de iaurt în România, mai ales că se înregistrează unul dintre cele mai scăzute din lume.

‘Este o veste bună pentru piaţa din România că TVA la lapte şi produse lactate va scădea la 9% şi sunt convins că se va vedea o creştere pe partea de procesare, dar şi pe consum. Este o mare oportunitate de a creşte consumul de iaurt în România, mai ales că înregistrează unul dintre cele mai scăzute din lume. Românii consumă doar 7 kilograme de iaurt pe persoană pe an în timp ce în ţările din vest se ajunge şi 25 de kg/an/persoană. Pe de altă parte, trebuie să educăm şi consumatorul asupra beneficiilor consumului de iaurt. Obiectivul nostru este ca fiecare român să consume cel puţin un iaurt pe zi’, a spus Dieter Schulz.

Ministrul Agriculturii a inaugurat marţi noua tehnologie realizată de Danone România pentru relansarea portofoliului de produse, care vizează şi lansarea unui nou pahar de iaurt, mai uşor de diferenţiat la raft de către consumatori, o investiţie cifrată la 10 milioane de lei. România este prima ţară din estul Europei în care compania implementează această inovaţie.

Potrivit datelor furnizate de companie, piaţa românească a iaurturilor a crescut foarte uşor în 2014, cu 1%, faţă de anul 2013, şi a totalizat 817 milioane de lei, în termeni cantitativi însumând 95.000 de tone, în scădere cu 3% faţă de 2013.

Danone este prezentă în România din 1999, iar investiţiile totalizează 340 milioane lei. Compania produce zilnic un milion de iaurturi în fabrica din Bucureşti, are 450 de angajaţi, iar în 2013 a înregistrat o cifră de afaceri de 481 milioane lei.

România este considerată un centru regional pentru Danone, iar exporturile de iaurt din România ajung în ţările din regiune, dar şi în Franţa şi Belgia. Exporturile au reprezentat 12% din afacerile Danone România în 2014 şi vor ajunge la 15% în acest an.

Compania procesează în România 50 milioane de litri de lapte pe an şi a investit peste 30 de milioane lei ca suport pentru dezvoltarea fermelor româneşti.

Te-ar mai putea interesa și
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea mai accesată franciză din România, a anunțat că fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners au preluat 60% din......
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru încă șase luni
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru ...
Ministrul Florin Barbu a anunțat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi că va prelungi până în data de 30 iunie ...
Viktor Orban vine la Bucureşti
Viktor Orban vine la Bucureşti
Premierul ungar Viktor Orban se află miercuri la Bruxelles, unde participă la summitul UE - Balcanii de Vest, iar joi va ...
Dan Șucu: De 30 de ani ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil de modul în care statul cheltuie banii pe care îi încasează din aceste impozite
Dan Șucu: De 30 de ani ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil ...
"Dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie a creat un sentiment de neliniște și neîncredere în piață. ...