România nu își va închide piața de export de cereale așa cum au făcut-o state pecum Ungaria, Bulgaia și Serbia în contextul actual. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că, momentan nu există niciun risc ca populația să rămână fără cantități suficiente, dar că se fac analize pe măsură ce lucrurile evoluează. „Pe măsură ce lucrurile vor evolua sau involua, sunt măsuri dedicate pentru a asigura populația din România că are la dispoziție hrană și produse agroalimentare. Aceasta nu este prima criza, iar criza Covid 19 și criza energetică din ultimii doi ani au afectat agricultura românească cât și cea a UE”, a explicat ministrul de resort.
„Noi nu suntem în situația acstor state. Ungaria este și înainte de alegeri și trebuie să privim toate acestea și în context politic”, mai spune ministrul.
Potrivit acestuia, în momentul de față nu există sincope în aprovizionarea României cu produse agricole.
România produce în anii agricoli buni în jur de 11 milioane de tone de grâu, din care consumă intern aproximativ 4,3 milioane de tone.
În primele 27 de săptămâni ale acestui an comercial (1.07 2021 -30.06 2022), România a vândut peste granițele blocului comunitar peste 3,9 milioane de tone de grâu comun, adică aproximativ o treime (28,4%) din cantitatea totală exportată de Europa, de peste 14 milioane de tone. Este cea mai bună performanță a ultimilor ani și există premise să se depășească exporturile anilor agricoli 2018-2019 și 2019-2020, în care România a raportat producții record de grâu- de 10,1 și respectiv 10,3 milioane de tone.
Citește și
https://www.economica.net/avertisment-robobank-pret-cereale_566347.html